Kapcsolódó videók

Így fogadták Zelenszkij elnököt Kárpátalján, aki a helyi magyarokkal is tárgyalt | The Fair Right (videó)

Zelenszkij Kárpátaljára látogatott az elmúlt héten. Az eseményt csak pár órával az érkezése előtt jelentették be, de a Telex csodával határos módon a helyszínen volt. Zelenszkij ezúttal hajlandó volt találkozni Beregszász magyar származású polgármesterével és a helyi magyarság képviselőivel. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke is ott volt a találkozón, azonban valamilyen furcsa oknál fogva nem kapott szót. A találkozón Ukrajna leendő magyarországi nagykövete, Sándor Fegyir is részt vett, aki bár magyarnak vallja magát, elég fura retorikát folytat. Valószínűleg nem puszira kapta a nagyköveti kinevezést. A videóban róla is lerántjuk a leplet. Zelenszkij mindenesetre nem először jár Beregszászban, de az igazán fontos részletek csak a videóból derülnek ki. Nézzétek meg!

A magát független médiának nevező cselédsajtó olyan hőskölteményeket fogalmazott meg Zelenszkij kárpátaljai látogatása kapcsán, hogy még Sztálin is megnyalta volna mind a tíz ujját utána. A Telex szerint ovációval fogadták, a Népszava pedig arról számolt be, hogy Zelenszkij micsoda gesztust tett a magyaroknak. (Nem, nem tett. Megköszönte a KÁRPÁTALJAI katonák szolgálatát. Nem a magyarokét, a kárpátaljaiakét).

Zelenszkij Beregszászon

Zelenszkij nem először járt Beregszász városában, előző látogatása alkalmával azonban nem találkozott a város magyar származású polgármesterével. Babják Zoltán, Beregszász első embere azonban szókimondó nyilatkozattal zárta a mostani találkozót. A 24.hu megkeresésére elmondta: Zelenszkij stábjának nyilvánvalóvá válhatott, hogy semmilyen kockázatot nem jelent az elnök számára, ha kárpátaljai magyar vezetőkkel találkozik.”

Zelenszkij nem adott szót Orosz Ildikónak

A kárpátaljai magyarság sokat köszönhet Orosz Ildikónak, aki amellett, hogy a II.RFKMF és a pedagógusszövetség elnöke, a megyei tanács választott képviselője is. Zelenszkij stábja ennek ellenére nem adott neki szót, így a beszédét sem mondhatta el. Átadta ugyan írásban az elnöknek, de félő, hogy Zelenszkij már a címig sem jut el.

Ukrajna leendő magyarországi nagykövete a helyszínen

Sándor Fegyir, az Ungvári Egyetem egyik tanára azzal a Facebook-videóval vált híressé, amelyben egy lyukas magyar zászlóval a kezében azt kiáltotta: Hajrá, magyarok! Ezt követően sokan fellelkesedtek és elárasztották Fegyirt különböző adományokkal. Ez persze csak tovább generálta Fegyir magyar online megnyilvánulásait, de egy volt diákja arról számolt be, hogy Sándor Fegyir az egyetemi évei alatt soha nem beszélt magyarul a magyar diákokkal, és az utóbbi időben már a fronton is testőrökkel járt.

Fotó: Sándor Fegyir, Facebook

Sándor Fegyir retorikájából egyértelműen kivehető, hogy nem ért egyet Magyarország békepárti álláspontjával, kapott is érte egy nagyköveti posztot. A videóban részletesen beszámolunk erről is.

Minden mindennel összefügg

Az Egyesült Államok nemrég kért egy nyilvántartást azokról a külhoni magyarokról, akik az egyszerűsített honosítási eljárás során szereztek magyar állampolgárságot. Az USA szerint ezek az emberek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek rájuk nézve, mivel úgy kaptak útleveleket, hogy nem voltak megfelelően átvilágítva (szerintük). A magyar kormány természetesen semmilyen listát nem adott át az USA-nak. Az eset kapcsán Rétvári Bence hozzátette: ezzel veszélybe sodornánk a határon túli magyarokat. Erről bővebben itt olvashattok.

Ha a történelem megismétli önmagát (márpedig van egy ilyen rossz szokása), akkor mi lenne egy ilyen lista sorsa? Emlékezzünk csak vissza, mi történt Afganisztánban a kivonulás után. Az USA átadott egy listát az országot elfoglaló táliboknak az Amerikához hűséges afgánok adataival. Ezt a végtelenül felelőtlen és ostoba lépést azzal indokolták, hogy így a tálibok tudni fogják majd, kiknek kell megengedni, ha menekülni akarnak. Vajon mi történne, ha Zelenszkij kapna egy listát a kárpátaljai kettős állampolgárok adataival? Bele se merünk gondolni.

A teljes videóban természetesen sokkal részletesebben beszámolunk Zelenszkij kárpátaljai látogatásáról és annak hátteréről. Nézzétek meg!

 

Friss videók

Shares