Kapcsolódó videók

Beszivárogtam David Pressman zártkörű bulijára | The Fair Right (videó)

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete komolyan veszi a munkáját. Az USA hagyományaihoz hűen szinte minden lehetőséget megragad, hogy beleszóljon egy szuverén ország belügyeibe. Az ő feladata elvileg a két ország közötti jó kapcsolat kiépítése volna, de mintha folyamatosan olyan szervezetek körül sündörögne, amelyek fő célja a demokratikusan megválasztott kormány megbuktatása. Mindemellett hithű LMBTQ-aktivista is, amiről Karácsony Gergely beszéde óta tudjuk, hogy egy politikai irányvonal (erről bővebben itt olvashattok).

Jóval a Pride előtt volt egy amolyan “nyitóünnepség”, ahová csak előzetes regisztrációval vagy meghívóval lehetett bejutni. A rendezvényt a Margit-sziget egy eldugott kis épületben rendezték meg, szinte teljesen fű alatt. Hamar az arcukra fagyott a mosoly, amikor kiderült, hogy kötelesek beengedni, mivel előzetesen már jóváhagyták a regisztrációmat. Ez nem olyan volt, mint egy Pride. Ez a rendezvény nem a Pride-on ugráló bohócoknak szólt. Ez azoknak szólt, akik a bohócokat ugráltatják. Így néz ki egy valódi eligazítás.

David Pressman a Pride megnyitóján, Fotó: U.S. Embassy

Az itt felszólalók beszédei persze szabadon elérhetőek az interneten, de az, ami két beszéd között hangzott el, már hétpecsétes titok. Az operatőrt már nem engedték be, de én bejutottam, ebben a videóban pedig igyekszem olyan részletesen átadni az ott tapasztaltakat, amilyen részletesen csak lehet. Ha az ember figyelmes, sok érdekességet láthat – egy amolyan – a belső körnek szánt rendezvényen. David Pressman munkássága persze nem csak ennyiből áll. Ő már most a következő választásra készül. Ha érdekel, hogy mit tervez a nagykövet, kattints IDE.

Friss videók

Shares