Kapcsolódó videók

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: mi hozzáadjuk a magunkét Európa védelmi képességeihez, az EU viszont nem építi a közös, uniós védelmi ipart (VIDEÓ)

Van-e realitása egyáltalán az egységes uniós haderő felállításának, amelyet már Orbán Viktor is javasolt még 2016-ban, éppen az aktuális Tusványoson? – többek között erről kérdeztük Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, aki kiemelte, bár a magyar miniszterelnök többször hangoztatta, el kell indulni azon az úton, hogy Európa akár önálló haderővel is rendelkezzen, amelyhez Macron francia elnök is csatlakozott, ennek kiépülése nem látszik.

Sokkal inkább az Európai Unión belül is a háborúpárti országok hangosak az Ukrajnában történő fegyverszállítás tekintetében– jelentette ki a honvédelmi miniszter, hozzátéve, üdvösebbnek találná, ha több szó esne arról, hogyan épülhet ki egy közös védelmi ipar.

Magyarország nagyon komoly összegeket fordít arra, és nagyon tudatosan építi a védelmi iparát. Hamarosan átadjuk a páncélozott gyalogsági harcjárműveket gyártó gyárat Zalaegerszegen. Épül Várpalotán a nagy kaliberű tüzérségi lőszereket gyártó gyárunk, tehát mi hozzáadjuk a magunkét Európa védelmi képességeihez. Erről szó van az Európai Unióban, de nem elég

-fejtette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Mint megjegyezte, számtalan fontos problémáról kellene beszélni, a folyamatos háborúpártiság és fegyverszállítás hangsúlyozása helyett. A honvédelmi minisztert arról is kérdeztük, hogyan változott meg az orosz-ukrán háború fényében a magyar haderőfejlesztés, kellett e hangsúlyokon változtatni. Mint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, a magyar haderőfejlesztés egy előre meghatározott terv szerint szisztematikusan és magabiztosan halad előre.

Soha nem látott politikai, gazdasági, költségvetési, társadalmi támogatottsága van ennek a folyamatnak, amely kiterjed eszközbeszerzésekre, szervezetfejlesztésre, kiterjed egyfajta harci szellemnövelésre is, ami nagyon szükséges ahhoz, hogy egy korábban békeállapotú és egy általános, a világ békegalambjai által hirdetett közeli világbékére készülő békehadsereg elmozduljon egy összeszedettebb, harcképesebb állapotba

– fejtette ki. Az eszközbeszerzések kapcsán kiemelte, az interjút megelőző pódiumbeszélgetésben jelezte be új cirkálólőszerek beszerzését. Hangsúlyozta továbbá, hogy hazánk már 2023-ban a GDP 2 százalékát fordította a költségvetésből haderőfejlesztésre, és a 24-es költségvetés is garantálja ezt az összeget.

Vezetőkép: MTI

Susánszky Mátyás
Susánszky Mátyás
...vérszomját és harcművészetben való jártasságát sokan hajlamosak alábecsülni, ami nem csoda, hiszen leglátványosabb ütközeteit a föld alatt, gyakorlatilag kulisszák mögött vívja. Hasonló harcmodor és hadszíntér esetén Hunyadi János sem kapott volna akkora publicitást, pedig föld felett ő volt a Hadak Villáma.

Friss videók

Shares