Kapcsolódó videók

A halál torkából visszarángatva – Teljes pompájában adták át Poltz-Andrássy kúriát Gombaszögön

A felvidéki Gömör vidékét sajnálatosan jellemzi egyfajta elhagyatottság, legalábbis, ami az épített örökséget illeti, ugyanakkor üdítő példa is akad – többek között erről beszélt portálunknak adott interjújában Orosz Örs értékmentő, a Sine Metu Polgári Társulás vezetője. Mint kiemelte, a Gombaszögi Nyári Tábor területén található Poltz-Andrássy kúria is szó szerint a halál torkából lett visszarángatva, hogy mára a tábor legreprezentatívabb épületévé váljon.

Ez az épület valóban a halál torkából lett visszarántva, hiszen a műemlékvédelem korábban katasztrofális állapotúként jellemezte – mondta el portálunk érdeklődésére Orosz Örs értékmentő, a Sine Metu Polgári Társulás vezetője. Mint hozzátette,

a gömöri vidékre, vagy az itteni településekre oly jellemző elhagyatottság sújtotta ezt az épületet is, és sok más műemlékkel együtt majdhogynem az enyészeté lett.

Orosz Örs elmondta, sajnos még Gombaszögön is van olyan műemlék, amely végül sajnos nem került megmentésre, a gombaszögi vasgyár épületének falai hét évvel ezelőtt még álltak, az értékmentők ugyanakkor már csak a pálos kolostorból származó köveket tudták kimenteni a romok közül. A Társulás elnöke úgy fogalmazott: egy hét éves folyamat ért véget a kúria átadásával, hiszen azt eredetileg még 2017-ben – különben lepusztultsága okán szimbolikus áron – tudták megvásárolni magyar állami támogatással területtel együtt, maga a kúria pedig egy uniós Interreg-pályázat eredményeként tudott megújulni két év alatt. Az azt megelőző öt év ugyanakkor már az előkészületekről szólt, tereprendezésről, földmunkákról és az azonnali beavatkozást igénylő állagmegóvásról szólt, hiszen a szétesés által fenyegetett falakat össze kellett varrni.

Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke, fotó: MTI

Orosz Örs kitért arra, rengeteget újdonságot tudtak meg magáról az épületről is, különösen jelentős áttörést jelentettem amikor a kúria nagyszalonjának plafonstukkóját restauráltuk, és abból kiderült a mai formájára történő 1764-es átépítés gazdájának, Poltz Jánosnak a neve, aki egy liptói származású, XVIII. századi kisnemesi gyökerekkel rendelkező vállalkozó volt. Poltz a XVIII. század harmadik harmadában a Joó nevet vette föl saját nemesi névként, és ő alakította át az ezen a helyen álló középkori eredetű malmot kúriává.

A felújított Poltz-Andrássy kúria egyik szobája; fotó: MTI
Az épület jövőbeni funkciója kapcsán Orosz Örs arról beszélt, állandó kiállítás fog működi a falai között, valamint egyfajta látogatóközpont, hiszen a völgybe érkezők ezzel az épülettel találkoznak elsőként. Helyet kap az épületben egy reprezentációs tárgyalóhelyiség, ahol a kúria szalonja eredeti pompájában kerül bemutatásra, valamint egy iroda és egy, a múzeumot kiszolgáló vendégszoba.

A videót László Petra és Susánszky Mátyás készítette.

Vezetőkép: MTI

Susánszky Mátyás
Susánszky Mátyás
...vérszomját és harcművészetben való jártasságát sokan hajlamosak alábecsülni, ami nem csoda, hiszen leglátványosabb ütközeteit a föld alatt, gyakorlatilag kulisszák mögött vívja. Hasonló harcmodor és hadszíntér esetén Hunyadi János sem kapott volna akkora publicitást, pedig föld felett ő volt a Hadak Villáma.

Friss videók

Shares