Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Mindenki parázik a Wagnertől

A Wagner zenészei folytatják a Fehéroroszországba való áttelepülést, ami komoly félelmeket gerjeszt Lengyelországban, Litvániában és persze Ukrajnában is. A lengyelek nekiálltak megerősíteni a lengyel–fehérorosz határt szögesdróttal és tankcsapdákkal. A litvánok nemcsak akadályokra építenek, hanem a német Bundeswehrre is: Boris Pistorius német védelmi miniszter 4000 katonát küld Litvániába, hogy ezzel szavatolja az ország biztonságát, amely elválasztja Kalinyingrádot az orosz anyaországtól. Érdekes, hogy a nyugat szerint komoly repedések keletkeztek Putyin hatalmi struktúrájában, és leírták a Wagnert is mint katonai faktort, ennek ellenére védelmi lépéseket tesznek ellene…

Moszkva Halífa Haftár tábornokot támogatja Líbiában a Wagner segítségével. A tábornok Líbia keleti felét, nagyjából az ország kétharmadát uralja. Oroszország és Egyiptom támogatja a tisztet, aki egykor Kadhafi hadseregében szolgált, majd az USA-ba menekült és az arab tavasz kitörése után, 2011-ben tért vissza az országba. A 79 éves katona a szovjet Frunze katonai akadémián végzett, jól beszél oroszul és hatalma kiépítésében Moszkvára épített. A Wagner-csoport vadászbombázókkal, tüzérséggel és páncélosokkal van jelen Líbiában. A két részre szakadt országnak két fővárosa is van. A nyugatbarát kormány Tripoliban székel, Haftár tábornok Bengáziban. A Wagner eszközei és támaszpontjainak száma világossá teszi, hogy itt nemcsak egy magánhadsereg jelenlétéről beszélünk, hanem Oroszország érdekeinek védelméről Észak-Afrikában.

Eközben Boris Pistorius hivatalos látogatáson van Washingtonban Lloyd Austin védelmi miniszternél. A két tárcavezető megbeszélésének fő témája az Ukrajnának nyújtott katonai segítség. Austin kifejtette, hogy mennyire hálás német kollégájának az eddigi támogatásért. Pistorius megígérte, hogy az idén tízezer ukrán katonát fognak kiképezni Németországban. A britek által kiképzett 17 ezer fő után ez a második legmagasabb szám. Természetesen szóba kerül a Kínához való viszony és Tajvan szigetének kérdése is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kannabisz alapú gyógyszerek legalizálása mellett foglalt állást – erről a Verhovna Rada ülésén beszélt, amelyet a Rada csatorna közvetített.

A világ összes legjobb gyakorlatát, az összes leghatékonyabb politikát, az összes megoldást, bármilyen nehéznek vagy szokatlannak tűnjenek is számunkra, alkalmazni kell Ukrajnában, hogy minden állampolgárunknak – ukrán férfiaknak és ukrán nőknek – ne kelljen elviselniük a háború okozta fájdalmat, stresszt és traumát. Különösen a kannabisz alapú gyógyszereket kell végre őszintén legalizálnunk mindenki számára, aki ezt igényli

– mondta.

Az orosz külügyminisztérium július 1-jével elindítja az elektronikus vízumkiadást az Iránból és más muszlim országokból – Kuvaitból, Ománból, Szaúd-Arábiából – érkező turisták számára. Ezt Vlagyimir Putyin elnök az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzet turizmusának fejlesztéséről tartott tanácskozáson jelentette be.

Friss videók

Shares