Kapcsolódó videók

A Twitter ismét beleköpött a baloldal levesébe – The Fair Right (videó)

A Twitter kilépett az EU félretájékoztatás elleni önkéntes rendszeréből. Ettől persze még nem fog álhíreket közvetíteni, viszont legalább nem az EU bürokratái fogják megszabni, mi az álhír és mi nem az. Annak ellenére, hogy egy önkéntes megállapodásról beszélünk, a hazánkat is többször gyalázó Věra Jourová keményen nekiment a Twitternek, amiért aláássa a demokráciát. Ez alatt az idő alatt a francia kormány egy egész platformot tiltott be, amiért ők nem törölték a számukra kényes személyeket. Věra Jourová nem szólalt fel az üggyel kapcsolatban. Ki érti ezt?

A Twitter az elmúlt pár hónapban a szólásszabadság világítótornyából valóságos végvárrá változott. A rémhírek ellenére a platform több millió új felhasználóval bővült és anyagilag is stabilizálódott. Többen elköltöztek a Twitterről, mivel zavarta őket, hogy ezentúl nem cenzúrázzák a másként gondolkodókat, de Elon Muskot ez nem igazán zavarta.

A Twitter kilépett az EU félretájékoztatás elleni rendszeréből

Ilyen és hasonló szalagcímekkel hozta le a sajtó a Twitter legújabb lépését, de mit jelent ez pontosan? Első ránézésre olyan, mintha Elon Musk Twittere nem küzdene az álhírek és félretájékoztatás ellen, a valóság azonban ennek pont az ellenkezője. Ennek a megállapodásnak pontosan azért adtak ilyen hangzatos nevet, hogy az ember azt higgye: ez arról szól, aminek hangzik. A valóságban azonban ez azt jelenti, hogy néhány brüsszeli bürokrata személyre szabja a valóságot, és onnantól kezdve minden álhír, ami ettől eltér. Ebből az önkéntes egyezményből lépett most ki a Twitter.

Önkéntes egyezmény

Ahogyan az EU-s dokumentumokban is áll, ez egy önkéntes vállalás. Senki sem kényszeríti a platformokat, hogy részt vegyenek ebben a rendszerben. Mindemellett arra sem kötelezi őket senki, hogy betartsák az egyezmény szabályait, mivel ez egy önkéntes dolog. Pont olyan, mint egy cégvezetők közötti kisujjeskü.

Věra Jourová kritizálta a Twitter döntését

A Magyarország elleni vállalhatatlan megnyilvánulásairól ismertté vált Věra Jourová szerint a Twitter ezzel a konfrontáció útját, a nehezebb utat választotta. Felmerül a kérdés: mégis miféle nehezebb útról, miféle konfrontációról beszél Jourová egy önkéntes megállapodás esetén?

Ennyit a szólásszabadságról

Nyugaton a szólásszabadság viszonylag egyszerűen működik: azt szólod, amit szabad. Kissé magyartalan a megfogalmazás, de annál jobban fedi a valóságot. Franciaországban például egy teljes platformot tiltottak le, mivel a Rumble nem volt hajlandó elhallgattatni a francia kormány számára nemkívánatos megmondóembereket.

Képzeljük csak el, mekkora káosz lenne Magyarország körül, micsoda jajveszékelés, ha Orbán Viktor betiltana egy közösségi oldalt pusztán azért, mert az nem törli a számára kellemetlen megmondóembereket. A kéksisakosok már itt sorakoznának a határ mentén. De Brüsszel mindig valami olyasmivel vádol minket, amit mások követnek el… de ezt már megszokhattuk. Nincs új a nap alatt.

Friss videók

Shares