Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Ismét légiriadó volt Ukrajna-szerte

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ma reggel úgy fogalmazott: a háború intenzívebb fázisába lép. Tehát itthon, amikor kényelmes karosszékben ülve azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek. A „háborúban állunk Oroszországgal” egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta épelméjű ember nem enged meg magának – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: borzalmas dolgok történnek egy háborúban, és az a jó, ha mi nem vagyunk benne. Szavai szerint morálisan is az egyetlen vállalható pozíció a béke pozíciója. A migrációs válság idején is Magyarország volt az egyetlen, amely azt mondta, a határt meg kell védeni, erre persze mindenki hazánkra mutogatott, majd később beismerték, hogy igazunk volt. Most ez a helyzet a háborúval és a békepárti állásponttal is –  emlékeztetett a miniszterelnök.

Hajnalban szinte egész Ukrajna területén megszólaltak a szirénák, mivel több várost, így Kijevet is drónokkal és rakétákkal támadta az orosz hadsereg. Vitalij Klicsko főpolgármester szerint az ukrán légvédelem jól teljesített. Eközben az oroszországi Kurszk városból is jelentés érkezett egy dróntámadásról, ám a robotrepülőt sikerült a légvédelemnek még becsapódás előtt kilőni.

A svájci parlamentben megszületett az úgynevezett „Lex Ukraine”, amely kimondja, hogy a Svájcban készült fegyverek és lőszerek még harmadik országok részéről sem adhatóak át Ukrajnának. A berni parlament ezt 98–75 arányban meg is szavazta.

A moldovai Európai Politikai Közösség-csúcson sok mindenről beszéltek, ám érdemi döntések nem nagyon születtek. Érdekes, hogy Analena Baerbock német külügyminiszter világosan fogalmazott a Zelenszkij-rezsim ellen: Ukrajna addig nem lehet NATO-tag, amíg háborúban áll. Ez tökéletesen megegyezik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavaival, illetve a magyar kormány állásfoglalásával. Szóba került Svédország csatlakozása is, ám Magyarország és Törökország annak még nem adtak zöld utat. A svéd kormány rendszeresen támadja hazánkat és kétségbe vonja a demokráciát és a jogállamiságot, így politikai kapcsolataink nem a legjobbak. Ankara sérelmezi, hogy Svédország menedéket ad terroristáknak, akik bűncselekményeket követtek el Törökországban, sőt, kurd szervezetek még irodákat is működtetnek a skandináv országban.

Dühöngenek a lengyelek, amiért a szankciók nem állították le az orosz turisták utazásait, csak úti célt váltottak. Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankcióknak az orosz turisták utazásait is meg kellett volna állítaniuk, de mint kiderült, az ország lakói egyáltalán nem álltak le az utazással, hanem egyszerűen csak megváltoztatták a nyaralási úti céljaikat – olvasható a ZET lengyel rádió cikkében. A 2021-es adatok szerint az oroszok 19,2 millió külföldi utazást tettek, 2022-ben ez a szám 22,5 millió volt és az idénre még magasabb számokat várnak a turisztikai ügynökségek. Az oroszok által a legkedveltebb célpontok Egyiptom, Thaiföld, az Egyesült Arab Emirátusok, a Maldív-szigetek és Törökország. A különleges hadművelet kezdete óta Srí Lanka, India, Mianmar és Marokkó is könnyített az orosz turisták beutazásán, és tárgyalások folynak Ománnal is ez ügyben.

Friss videók

Shares