Kapcsolódó videók

Karácsony elbújt a kamerák elől, miközben a balos többség megszavazta a BKK eladósítását (Videó)

Ismét elbújt az újságírók kérdései elől Karácsony Gergely, ugyanis a legutóbbi közgyűléshez hasonlóan most is a fél városházát megkerülve, egy hátsó ajtón érkezett a főpolgármester az ülésterembe. Kérdezni így nem lehetett tőle, ezért helyettesétől próbáltuk megtudni, mikorra is tervezték csődbe vinni az önkormányzatot, Tüttő Katát azonban láthatóan jobban érdekelte a csapból folyó víz – bármit is jelentsen a főpolgármester-helyettes hirtelen jött hidromechanikai érdeklődése. Valamivel többet mondó volt a DK önkormányzatokért felelős árnyékminisztere, aki a PestiSrácok.hu kérdésére csak annyit válaszolt, hogy nem akar rosszat mondani a főpolgármester válságkezeléséről. Pedig Szaniszló akár megpróbálhatott volna jót is mondani Karácsonyról, ez azonban fel sem merült.

Ismét sikerült komoly államférfi benyomását keltenie az ellenzék legutóbbi majdnem-miniszterelnök-jelöltjének: Karácsony Gergely az árnyak közt bujkálva settenkedett be a Fővárosi Közgyűlés üléstermébe, elkerülendő a rá váró, rettentően kellemetlen kérdéseket. Különösen nagy lehetett a tét, hiszen mindezt a produkciót úgy sikerült abszolválnia a főpolgármesternek, hogy az újságírókat alaphelyzetben is elkordonozzák a Városháza emeleti folyosóján – kérdezni tehát nincs sok esély, de Karácsonyék így sem kockáztatnak. Végül azonban a gyurcsányi iránymutatással való szembesüléstől így sem menekült meg a főpolgármester: az esemény kezdetén a Fidelitas Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozatát hangszórón bejátszva, egy molinót kifeszítve üzent a főpolgármesternek, idézve a DK vezetőjének a főpolgármestert értékelő szavait:

Karácsony Gergelyt könnyű szeretni, de nem teljesíti a feladatát − énszerintem.

Így csinál a baloldal háborúpártit a békepárti nyilatkozatból

Nagy szomorúsággal tapasztaltuk, hogy a főváros baloldali többsége a főpolgármester vezetésével elutasította azt a békepárti nyilatkozatot, amelyet benyújtottunk a Fővárosi Közgyűlés elé

− nyilatkozta a közgyűlés ülésének szünetében Wintermantel Zsolt, miután a nyilatkozatot teljesen kiüresítő módosításokkal szavazta meg a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés a Fidesz által beterjesztett békepárti javaslatot.

Ezt a békepárti javaslatot úgy módosította a közgyűlés baloldali többsége, amelyből kivették azt a megállapítást, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió és a NATO elkötelezett tagja, ami egészen érthetetlen

− fogalmazott a frakcióvezető, aki hozzátette, hogy a közgyűlés baloldali többsége még azt a kitételt is eltávolította a nyilatkozatból, hogy Magyarország elkötelezett a béke mellett és mindent megtesz a béke érdekében. Az már szinte magától értetődő, hogy kihúzták azt a részt, ami felszólítaná a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak minden olyan nyilatkozattól, cselekedettől, amely a háború eszkalálódását előidézné. Márpedig ilyenből hallhattunk bőven a baloldali padsorokban, az élen pedig Pikó András, valamint V. Naszályi Márta járt a hergelésben, akik valóságos intervencionista szónoklatot tartottak, majd Magyarország felosztásáról, illetve megszállásáról elmélkedtek.

24 milliárddal adósodik el a BKK

Mint ismert, még áprilisban Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a főváros anyagi helyzetéről, és bejelentette, hogy a jobboldali sajtónak megint igaza lett: Budapest csődbe ment a baloldali városvezetésnek köszönhetően. A főváros vezetése pár hónap alatt felélte a Tarlós István által hátrahagyott költségvetési többletet, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nem ebben látja a problémát: szerinte a kormány 148 milliárdot vett el Budapesttől, ez okozza a nehézségeket. A Tarlós István által hátrahagyott 180 milliárd forintról sorsáról – ami az általa említett összegnél önmagában jóval nagyobb –, valamint a rekord iparűzési adóbevételekről azonban nem tett említést. Sem ő, sem pedig a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozó Tüttő Kata, aki “aranyosnak” nevezte a tartalékok sorsát firtató kérdésünket, majd elkezdte hosszasan magyarázni a főváros bizonyítványát. A PestiSrácok.hu majálisi riportjában az okfejtés részleteit is megtekinthetik, akik nem ismerik a baloldali önkormányzati politizálás szent tehenét, a kormányra való mutogatást.

Mindenesetre a főváros fizetőképességének folyamatos biztosítása érdekében áprilisban egy úgynevezett túlélőprogramot állítottak össze Karácsonyék. Ennek következő eleméről határoztak a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, amelynek részeként a BKK 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, Kiss Ambrus bevallása szerint is nagyon magas kamatterhek mellett. A hitelfelvételről szólva a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az első négy hónapban a működési kiadások 58 százalékát a közösségi közlekedés, illetve − mint fogalmazott − a kormány finanszírozása tette ki. Ez alatt a szolidaritási hozzájárulást értette, amely ellen a hónap végén keresetet nyújtanak be a Fővárosi Törvényszéken. Mint mondta: a hitelfelvétel önmagában is nagy teher, a 24 milliárd után 673 millió forint kamatot kell fizetni. Ez azonban nem vetette vissza a baloldali képviselőket: 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett a közgyűlés elfogadta a módosítást, ezzel pedig a BKK eladósítását.

Fotó: Hatlaczki Balázs/PestiSrácok.hu

Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Iskolában a mudi megalázóan gyorsabban tanul, mint a "szokásos" munkakutyák, a lényegesen kisebb mosóerejű dobermannok és hatósugarú német juhászok. Élénk vérmérséklete ellenére nagyon szófogadó, lakásban is ideális társ, a maga tízkilós testtömegével keveset eszik, de ha megtanítjuk rá, megfogja a postást.

Friss videók

Shares