Kapcsolódó videók

Ha a belügyekbe való beavatkozásra keresnek példát, ott a guruló dollárok esete – Menczer Tamást kérdeztük

“Az egész világ akkumulátorokat akar, csak az ellenzék nem. Nem lehet, hogy némi köze van ehhez a guruló dollároknak?” – tette fel a költői kérdést Menczer Tamás. A külügyi államtitkár szerint számos ponton megmutatkozik, hogy az ellenzék nem a magyar, hanem külföldi érdekeket szolgál; ezt mutatja meg az akkumulátorvita, de a guruló dollárok ügye is. Az orosz–ukrán háború kapcsán úgy vélekedett, hogy bár az euroatlanti régió szélsőségesen háborúpárti, emiatt is kerülhet Magyarország külföldi és belföldi támadások kereszttüzébe. Az egyik ilyen vitás kérdéseként a szankciókat nevezte meg az államtitkár, amelyek kapcsán kiemelte: Magyarország számára adottságai miatt kulcsfontosságú, hogy mentesüljön azok (közvetlen) hatásai alól. Mint mondta, ezért ratifikálta ezeket hazánk az EU-ban olyan feltételekkel, hogy Magyarország mentesül az energetikai korlátozások alól.

Guruló dollárok, Pressman nagykövet megjegyzései a magyar kormánnyal kapcsolatban, vagy akár a svéd kormány Magyarország fejlődésének megtörésével kapcsolatos kijelentései – ez csak néhány példa, amelyet Menczer Tamás hozott a magyar belügyekbe való külföldi beavatkozásra, miután a Bloomberg hasonló módon minősítette Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trumpnak írt támogató sorait. A külügyi államtitkár azt mondta:

Márki-Zay Péter maga is megjegyezte, hogy az országgyűlési választásokkal és az ellenzéki összefogással összefüggésben kaptak kampánytámogatást az Egyesült Államokból.

Menczer szerint az ellenzék nem a magyar érdekek mentén politizál; ennek egyik lenyomataként értékeli a múlt heti budakeszi időközi önkormányzati választások eredményét is, ahol meggyőző fölénnyel nyert a Fidesz–KDNP jelöltje. Hasonlóan emiatt támadhatja az államtitkár szerint az akkumulátorgyárakat is a baloldal, hiszen, mint fogalmazott,

az egész világ akkumulátorokat akar, csak az ellenzék nem. Nem lehet, hogy némi köze van ehhez a guruló dollároknak?

Hasonlóképp szomorúnak tartja, hogy egy ellenzéki párt sem támogatta az országgyűlés békepárti állásfoglalását, amelyben a honatyák szót emeltek a tűzszünet és az ukrajnai konfliktus tárgyalásos lezárása mellett, valamint az Oroszország helyett Európát térdre kényszerítő szankciók ellen. A szankciókról szólva kiemelte: Magyarország számára adottságai miatt kulcsfontosságú, hogy mentesüljön azok (közvetlen) hatásai alól. Mint mondta, ezért ratifikálta ezeket hazánk az EU-ban olyan feltételekkel, hogy Magyarország mentesül az energetikai korlátozások alól. Hozzátette: Európában a rendkívül magas energiaárak beépültek az ipari termelésbe, az ebből következő inflációs hatás alól pedig Magyarország sem mentesül.

Ezért ha most kivezetnénk a szankciókat, megfeleződne az infláció

– vélekedett. A finn és svéd NATO-csatlakozásról szólva Menczer elmondta: Svédországból olyan igaztalan vádak érték Magyarországot, amelyek a magyar belügyekbe való beavatkozásként is akadályát jelenthetnék egy közös szövetségben való együttműködésnek. Megjegyezte: Finnország pozitívan reagált a magyar kérésekre, amely az alaptalan rágalmazások mellőzését hangsúlyozta, így nem meglepő, hogy az Országgyűlés ratifikálta az ország csatlakozási kérelmét.

Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Iskolában a mudi megalázóan gyorsabban tanul, mint a "szokásos" munkakutyák, a lényegesen kisebb mosóerejű dobermannok és hatósugarú német juhászok. Élénk vérmérséklete ellenére nagyon szófogadó, lakásban is ideális társ, a maga tízkilós testtömegével keveset eszik, de ha megtanítjuk rá, megfogja a postást.

Friss videók

Shares