Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Migránsként érkezett Szíriából, polgármesterré választották Németországban

Megvan Németország első szír polgármestere. A magát függetlennek nevező, ám a Zöldpárt által támogatott, 2015-ben szíriai migránsként érkezett, 29 éves Rian Al-Sebi nyerte meg 55,41 %-al Ostelsheim faluban a választást. A Baden-Württenberg tartományban található falu, mindössze 2500 főt számlál. 

Ez a választás ellentmond egy migráns-simogató szervezet jelentésének, amely szerint Szászországban rosszabb a helyzet, mint Szíriában a polgárháború alatt. Hamida Tamiri, a szervezet szóvivője úgy véli, hogy a hivatalokban rasszizmus uralkodik, az öt éve itt élő migránsok nem szavazhatnak és az állampolgárság is vizsgához van kötve, ami tarthatatlan. A szászországi kormányszóvivő ezzel szemben azt nyilatkozta a sajtónak, hogy minden migráns automatikusan hozzájut ugyan ahhoz a betegbiztosításhoz, mint bármelyik német állampolgár és azonnal felajánlanak nyelvi és integrációs tanfolyamokat. 

Heti szinten éri támadás a különböző hivatalok alkalmazottait a migránsok részéről, verés, sőt halálos késelés sem ritka az önkormányzati épületekben, szociális létesítményekben. Az agresszív, nyelvet nem beszélő és a törvényeket nem tisztelő migránsok gyakran erőszak alkalmazásával akarnak érvényt szerezni akaratuknak. 

Robert Habeck zöldpárti német alkancellár Kijevbe látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán kormánnyal újjáépítési programokról és energetikai együttműködésről. Habeck a kijevi pályaudvaron azt is elmondta a sajtó munkatársainak, hogy utazása jelzésértékű is egyben, ezt akarja megmutatni, hogy a német kormány hisz az ukrán győzelemben.

Az orosz katonai magáncég (CSVK) a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin mérföldkőnek számító eredményt jelentett be az Artyomovszk (ukrán nevén Bahmut) városáért folytatott harcban, közzétéve egy videót, amely vasárnap este készült a város közigazgatási épülete előtt. “Felhúztuk az orosz zászlót a “Jó emléket Vladlen Tatarszkijnak” felirattal és a Wagner CSVK zászlaját a bahmuti városi adminisztráció tetején

– mondta Prigozsin a felvételen.

Vladen Tatarszkij orosz újságíró és vlogger volt, akit valószínűleg az ukrán rezsim vagy annak szimpatizánsai gyilkoltak meg  – legalábbis a Kremlből származó információk szerint. A férfi éppen egy előadást tartott egy szentpétervári kávézóban, amikor egy szobrot kapott ajándékba egy fiatal nőtől, amelybe egy pokolgép volt elrejtve. Robbanásban az újságíró meghalt, 30 ember pedig megsérült. A hatóságoknak már sikerült megállapítani a fiatal nő személyazonosságát. Tatarszkij veszélyt jelentett, és szakmai tevékenységével “gyűlöletet keltett a kijevi rezsimben” – állította Zaharova. Részvétét fejezte ki a férfi családjának, aki sok más orosz haditudósítóhoz hasonlóan továbbra is bátran dolgozott azon, hogy tájékoztassa a világot arról, mi is történik valójában Ukrajnában, nyilatkozta Maria Zaharova szóvivő. Az orosz újságírók elleni gyilkosságok egyike sem váltott ki semmi részvétet Nyugaton, miközben a kijevi hangok gyakran “sikerként” jellemzik azokat – állította a szóvivő. “A reakció hiánya a Fehér Házban, a Downing Streeten és az Elysée-palotában… önmagáért beszél” – tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy mostantól “zárva vannak az ajtói” Jeffry Flake, az Egyesült Államok ankarai nagykövete előtt, és bírálta a diplomatát, amiért nemrég találkozott riválisával a közelgő elnökválasztáson – írja a Star című török lap. Erdogan vasárnap Isztambul Bagcilar kerületében részt vett egy ünnepségen, amelyet a pusztító földrengéssorozat nyomán épült közel 100 ház és más létesítmény hivatalos átadásának szenteltek. A szélsőjobboldali Szürke Farkasok mozgalom tisztségviselőinek egy csoportjával folytatott utólagos találkozóján a május 14-i választásra és az amerikai követ állítólagos diplomáciai hatáskörrel való visszaélésére összpontosított.

Flake nagykövet március 29-én találkozott a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjével, Kemal Kilicdarogluval, “a török politikai pártokkal a két ország közötti kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről folytatott folyamatos megbeszélések részeként” – olvasható az amerikai nagykövetség tweetjében.

Egy iskolás fiút vett őrizetbe a TEK mivel fennállt a gyanú, hogy iskolai lövöldözést tervezett. A 17 éves miskolci diák különböző közösségi platformokon dicsőítette az iskolai mészárlások elkövetőt is azt posztolta, hogy hasonló merényletre készül. A hatóságokat egy külföldi partnerszervezet figyelmeztette. A magyar rendőrség 24 órán belül azonosította a fiút és a TEK sikeresen őrizetbe vette. 

Friss videók

Shares