Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kémkedés miatt tartóztatott le az orosz titkosszolgálat egy amerikai újságírót

Nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb, de nem látom, hogy a béke mellé álló európai vezetők száma növekedne – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint ettől függetlenül az európai emberek elindultak a tűzszünet és a béke irányába, azonban a vezetőket ez még nem érte el. A nyugati vezetők egyre brutálisabb eszközöket bocsátanak az ukránok rendelkezésére. Ma már az a kérdés, hogy tank vagy vadászrepülő legyen és közel vagyunk ahhoz, hogy a békefenntartók küldése is komolyan felmerüljön – tette hozzá. Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország a háború miatt veszélyben van és úgy fogalmazott, hogy a világháború veszélye egyáltalán nem túlzás. Miután a háború a szomszédunkban van, ezért a háború aggasztó és veszélyes. Veszélyben a biztonságunk – emelte ki a kormányfő. Ezt támasztja alá Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentése is, miszerint a nyugati államok már közvetlen résztvevői a háborúnak.

Nem tűrhetjük tovább a Nyugat politikáját, amely ismét úgy döntött, hogy a náci elméletet és gyakorlatot választja, hogy ezúttal hibrid háborút hirdessen az Oroszországi Föderáció ellen. Ezt az ukrán hadsereg keze által, a kijevi rezsim parancsára vívják

 – mondta. A 31 éves Evan Gerskovicsot Jekatyerinburgban vette őrizetbe az orosz titkosszolgálat, az FSZB. A The Wall Street Journalnak dolgozó orosz felmenőkkel rendelkező férfi állítólag éppen titkos információkat gyűjtött egy katonai üzemnél. A bíróság döntése szerint az újságíró május 29-ig előzetes letartóztatásban marad. A Kremlből mind Maria Zaharova, mind Dimitrij Peszkov megerősítették, hogy nem egy gyanúról van szó, hanem kémkedés közben ütöttek rajta a zsurnalisztán. Zaharova szerint a nyugati titkosszolgálatok gyakran álcázzák munkatársaikat újságírónak. A hidegháború óta ez az első eset, hogy az oroszok újságírót tartóztattak le kémkedés vádjával. A The Wall Street Journal visszautasította a vádakat, szerintük Gerskovics csak a tudósítói munkáját végezte. 

A tavaszi katonai sorozásról szóló rendeletet írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnök. A dokumentumot csütörtökön tették közzé. A rendelet értelmében a sorozás 2023. április 1-től július 15-ig tart, és 147 ezer emberre vonatkozik. A katonai szolgálatra történő behívó a 18 és 27 év közötti orosz állampolgárokra vonatkozik. A dokumentum rendelkezik azoknak a katonáknak, matrózoknak, altiszteknek a katonai szolgálat alóli felmentéséről is, akiknek letelt a szolgálati ideje.

Oroszország nukleáris hadgyakorlatot tart Yars típusú ballisztikus rakétákkal. A közel 50 tonnát nyomó és 23 méter hosszú rakéta 11.000 kilométer hatóválságra tud taktikai nukleáris robbanófejeket eljuttatni. Teljesítménytől függően akár 9 darab robbanófejet is célba juttathat. A rakéta a hangsebesség hússzorosára képes, azaz 24500 km/h-val repül. Összehasonlításként a Hirosimára ledobott atombomba a „Little Boy” 15 kilotonnás volt, a modern taktikai robbanófejek azonban 300-500 kilotonnások. 

A New York-i ügyészség végül csak eljárást kezdeményezett Donald Trump az Egyesült Államok volt elnöke ellen, amiért állítólagosan 160.000 dollárt fizetett egy pornószínésznőnek, hogy eltussolja a vele való viszonyát. A pénzt pedig a kampánykasszából fizették ki. Sajtóhírek szerint most ismét reális a veszélye annak, hogy őrizetbe veszik Trumpot.

 

Friss videók

Shares