Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kilenc orosz ügynököt vettek őrizetbe a lengyelek

A varsói belügyminisztérium információja szerint kilenc személyt vettek őrizetbe, akik állítólag az orosz SZVR-nek végeztek ügynöki tevékenységet. Mariusz Kaminski belügyminiszter szerint a gyanúsítottak szabotázsakciókat készültek végrehajtani Lengyelországban. A hatóságok megerősítették a vasútvonalak védelmét, mivel elképzelhetőnek tartják, hogy a fegyverszállítmányok voltak az ügynökök célpontjai. A hatóságok GPS jeladókat és egyéb elektronikai eszközöket találtak, amelyekkel nyomon lehetett volna követni a nyugati fegyverszállítmányok útját. 

A lengyel kormány néhány napon belül átad négy darab MIG 29-es típusú vadászgépet Ukrajnának. Hasonló lépésre készül a cseh honvédelmi minisztérium is. A szovjet gyártmányú MIG vadászgépeket átképzés nélkül tudják használni az ukrán pilóták. 

Észtország és Litvánia további katonai segítséget ígért Ukrajnának, gépkarabélyok, mesterlövészfegyverek, távcsövek, hőkamerák, éjjellátók és lőszer formájában. Ahogy az Európai Unió is egymilliárd euró értékben akar lőszert vásárolni és tovább küldeni Ukrajnának.

A kínai külügyminiszter tegnap telefonon beszélt ukrán kollégájával és kérte Dimitro Kulebát, hogy kezdjen tárgyalásokba Oroszországgal. A Pentagon kiadta az amerikai drón elleni orosz akció felvételét. Látható, ahogy az egyik SU 27-es vadászgép üzemanyagot enged ki, majd tesz egy újabb kört és ami után átrepül a drón felett megszakad a Reaper robotrepülő képsugárzása. Az orosz haditengerészet bejelentette, hogy Szevasztopol térségében találta meg 900 méteres mélységben az amerikai drónt. Feltételezhető, hogy egy robot segítségével a felszínre hozzák a 32 millió dollár értékű eszközt. Az orosz hadmérnököknek érdekes lesz tanulmányozniuk a Reapert és felhasználhatják a kinyert technológiát. 

A Pentagon figyelmeztette Ukrajnát, hogy spóroljon a lőszerrel, mivel a Nyugat nem tud olyan ütembe tüzérségi muníciót szállítani, ahogy azt az ukrán hadsereg elhasználja. Bahmutnál is rengeteg muníciót lőttek ki az orosz állásokra és ez veszélyezteti egy későbbi nagyobb offenzíva elindítását, mivel nem lesz tüzérségi támogatás. Az ukránok több nyugati tüzérségi eszközt tönkretettek, mivel a napi ajánlott 100 helyett 300 és még több muníciót lőttek ki velük. 

Érdekes felvétel került ki a világhálóra. Ukrán katonák kézilőfegyverekkel próbáltak lelőni egy orosz cirkálórakétát. Ez arra is utalhat, hogy fogytán vannak a föld-levegő légvédelmi rakéták.

Hszi Csin-ping kínai elnök jövő hétfőn állami látogatásra érkezik Oroszországba – közölte a Kreml. A látogatás szerdáig tart. A kínai kormányfő találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassák “az átfogó partnerség továbbfejlesztésének szempontjait” – áll a közleményben.

Friss videók

Shares