Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Kilőtték a kémballont, csak kérdés, hogy mi mindent fedezett fel…

Szombaton, amikor az állítólagos kínai kémléggömb Dél-Karolina partjainál elhagyta a szárazföldet, egy vadászgép rakétatűzzel kilőtte. Mivel a ballon és a rajta lévő készülék mindössze 15 méteres mélységig süllyedt, az amerikai haditengerészet azonnal odaküldte búvárait, hogy hozzák felszínre a maradványokat. Kína elítélte a ballon kilövését és konkrétan meg nem nevezett válaszlépést ígért.

Kína az elmúlt napokban többször is bejelentette, hogy szó sincs kémkedésről, hanem egy elszabadult meteorológiai léggömb repült be az USA légterébe. A Pentagon szerint azonban az eszköz irányítható volt és elrepült több olyan támaszpont felett, amelyeken nukleáris fegyvereket tárolnak. Amennyiben hírszerzési eszközről van szó, akkor feltehető, hogy már továbbított minden adatot a kínai ügynökségnek.

A ballon január 28-án Alaszka felett lépett be az Egyesült Államok légterébe. Több republikánus politikus, köztük Donald Trump is kritizálta Joe Bident, hogy nem adott már korábban kilövési engedélyt, és a léggömb napokig pásztázhatta az amerikai támaszpontokat. Sőt, január 30-án az eszköz átrepült Kanada fölé, majd visszatért az USA-ba és Idaho állam felett repült. Joe Biden elnök azt nyilatkozta, hogy őt csak február elsején értesítették a kémléggömbról. Állítása szerint azonnal utasítást adott a légierőnek, hogy amikor a civil lakosság veszélyeztetése nélkül lehetséges, azonnal lőjjék ki a ballont. Időközben a kolumbiai kormány is bejelentette, hogy az ország északi része felett megjelent egy hasonló eszköz. A ballonokról tudni lehet még, hogy irányíthatóak és nemcsak a széljárásnak vannak kitéve.

A kanadai védelmi minisztérium felvételeket közölt arról, hogy elküldték az első Leopard 2-es harckocsit Ukrajnának. „A kanadai légierő egyik repülőgépe ma szállt fel Halifaxból az első Leopard 2 harckocsival, amelyet Kanada Ukrajnába küld” – jelentette Anita Anand védelmi miniszter. Eközben Olaf Scholz német kancellár azon csodálkozik, hogy miután a szövetségesek megkapták az engedélyt a Leopard 1 és a Leopard 2 harckocsik szállítására, lapítanak és nem sietnek a tankok átadásával. A harckocsi-huzavona miatt a „Kanzlert” már „Panzlernek” becézik a német lapok.

A Wagner-csoport parancsnoka szerint nagyon komoly harcok folynak Artyomovszk (Bahmut) északi kerületeiben. A parancsnok cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az ukrán katonák visszavonulnának. Éppen ellenkezőleg: harcolnak minden négyzetméter megtartásáért. Zelenszkij ukrán elnök szerint is nagyon komoly a helyzet a fronton. Ismét több külföldi zsoldos haláláról számolt be az orosz sajtó és közzétettek egy felvételt is, amelyen egy pánikoló brit harcos próbálja beásni magát, miközben folyamatosan lövik az állását.

A Moszad is kiadott egy összesítést a halottak, sérültek és a hadifoglyok számáról: orosz oldalon 18 480 katona halt hősi halált, 44 500 megsérült és 323 került ukrán fogságba. Ukrán részről 157 000 hősi halottról szól a hír, 234 000 sebesültről és 17 300 hadifogolyról.

Váltás lesz az ukrán védelmi minisztérium élén. Olekszij Reznyikovot feltehetően az őt ért korrupciós vádak miatt leváltják és a katonai elhárítás eddigi vezetője, Kirilo Budanov kapja meg a védelmi tárcát.

Még mindig nem tudják ellátni az ukrán hadsereget elegendő munícióval, ezért az Ukroboronprom lőszergyár most Ukrajnán kívül, egy kelet-európai NATO-országban (nagy valószínűséggel Lengyelország) épít gyárat, ahol a szovjet időkből maradt tüzérségi eszközökhöz és páncélosokhoz gyártanak majd muníciót.

Iránban több tízezer bebörtönzött kapott amnesztiát Ali Hamenei legfelsőbb vallási vezetőtől. Az amnesztia összefügg az iszlám forradalom győzelmének 44. évfordulójával. Nem részesülnek viszont kegyelemben azok, akik kémkedésért, gyilkosságért vagy gyújtogatásért kerültek börtönbe. Akik nem kerülnek szabadlábra, azoknak javítanak a börtönkörülményein – adták tudtul az iráni lapok. Az iráni monarchiát, Reza Pahlavi uralkodót 1979. szeptember 11-én buktatta meg Khomeini ajatollah, amikor hosszú franciaországi száműzetés után hazatért.

Friss videók

Shares