Kapcsolódó videók

Ukrajna tagadja a kényszersorozást, szerintük csak adategyeztetésre hurcolják a férfiakat – A PS ellen uszítanak

Két napja kapja a támadásokat Ukrajnából a kárpátaljai eseményekkel foglalkozó magyar sajtót, azon belül is kiemelt szerepet kap portálunk – amiért helyszíni riportban, megszólalókkal és videók sorával alátámasztva mutattuk be, hogyan hurcolják el fizikai erőszakkal a férfiakat  a két hete rendkívül intenzívvé vált mozgósítás során. Egyre több állami és katonai vezető szólal meg és cáfol, a magyar sajtót szándékos dezinformációs kampánnyal vádolva, amelynek célja Ukrajna destabilizálása és az ukrán hadsereg lejáratása. Az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erők Parancsnoksága azt állította, hogy még csak extrém mozgósítás sem zajlik, sorozásról pedig szó sincs, ugyanis csak néhány szakmában van szükség erősítésre. A behívókat azért osztják, mert adatbázist frissítenek. A számtalan közösségi médiafelületekre is felkerült videókban, amelyeken azt látjuk, hogy otthonukból hurcolnak el embereket, akár a gyerekük előtt, utcán tepernek le valakit a földre, vagy azt halljuk, hogy autóbuszról vagy épp városi piacokról gyűjtöttek be és vittek el egyszerre tucatnyi férfit, nyugodtak lehetünk, mivel ezek szerint csak lakcímüket, születési adataikat egyeztetik velük a regionális toborzóirodán… Közben mivel nincs fokozott mozgósítás az ukrán Minisztertanács legfrissebb határozatában már a női tisztségviselők és állami alkalmazottak határátlépését is megtiltotta. 

Kétségkívül kicsit alább hagyott az a lendület, hiszen nemrég Kárpátalja településeiről egymás után érkeztek a riasztások, óránként több is, hogy éppen hol osztják a behívót vagy gyűjtenek be ukrán katonák és rendőrök általában párban és melyik utcát járják házról-házra hadkötelesek után kutatva. Azért még vasárnap is zajlott az aktív mozgósítás Munkácson és környékén. Ami biztosan tudható, ugyanis ahol a sorozók megjelennek, azt azonnal jelzi valaki – több esetben fotóval dokumentálva és indul is a riadólánc.

Nincs kényszersorozás, de tömegek bujkálnak Ukrajna szerte, börtönt kockáztatva, hogy ne hurcolják őket meghalni 

Több ezer fős csoportok – csatornák szerveződtek a Telegramon, hogy időben értesüljenek és megússzák a begyűjtést. Ez is alátámasztja az ukrán vezetés azon kijelentéseit, hogy milyen támogatott a hadsereg és az ukránok a végsőkig harcolni akarnak. Önként indulnak harcba. A kényszersorozásokról egyébként pedig nem csak a magyar sajtó számolt be. Komoly botrányt váltott ki például egy odesszai videó, amelyen az látható, hogy egy régi mentőautóból ugranak ki az egyenruhások, hogy elkapjanak valakit. Ezért az akcióért magyarázkodni is kényszerültek. De helyszíni riportban számolt be a BBC is a mozgósításról – igaz, hasábjaikon a videókban látottakhoz képest jóval finomabb kép jelenik meg, de még a BBC is arról számol be, hogy közterületeken állítanak fel ellenőrző  pontokat, és nyilvános helyeken zajlik a mozgósítás, a megszólaltatott hadköteles férfiak pedig szinte kivétel nélkül arról beszélnek, hogyan próbálják elkerülni a nyilvántartásba vételt.

Állítólag dezinformál a magyar sajtó – erről ír az ukrán sajtó és ukrán közösségi oldalak

A riportban egy olyan férfi is megszólal, aki annak ellenére kapott harcoló egységhez behívót, hogy nincs katonai múltja – ami ellentmond az ukrán katonai vezetés nyilatkozatainak.

Tény, amikor stábunk Kárpátalján járt egy hete, az ungvári járásban minden tele volt ukrán katonákkal, akik egyértelműen a mozgósítás érdekében járták az utcákat. És egymástól független források számoltak be arról, hogy Csapon a buszról hogyan szedték le az embereket, vagy miként zárták le a munkácsi piacot és vitték el egy busszal a férfiakat. Az ukrán sajtó és az ügyben ukrán oldalon megszólalók csúsztatnak amikor úgy állítják be a magyar sajtó a kárpátaljai magyarok elhurcolásával dezinformál. A PestiSrácok.hu riportjában – amelyet vörös posztóként lengetnek – hangsúlyosan kiemeltük, hogy válogatás nélkül visznek mindenkit, aki szemlátomást hadköteles, még a cigánytelepet is megszállták, pedig őket eddig nem sorozták.

Az ukrán állami sajtó, még kisfilmet is készített arról, hogy fake newst terjeszt a magyar sajtó és arra hivatkozva a magyar kormány. Íme:

A jelek szerint leginkább Szijjártó Péter nyilatkozata verte ki odaát a biztosítékot. Csakhogy a magyar külügyminiszter szavait is kiforgatják, ugyanis Szijjártó Péter sem magyarok kényszersorozásáról beszélt. Szó szerint azt mondta:

Az ukránok mellett magyar emberek is halnak meg ebben a háborúban, hiszen a Kárpátalján élő magyarokat is besorozzák az ukrán hadseregbe. Láthattunk néhány felvételt az elmúlt napokban, hogy néha ez milyen brutális módon történik. Ha valaki, akkor mi, magyarok tudjuk, hogy miért lenne olyan fontos, hogy ez a háború véget érjen.

Ugyanakkor a drasztikus módszerekkel való mozgósítás – mivel bőven maradtak még magyar férfiak otthon, őket is érinti és fenyegeti, a hadkiegészítő parancsnokságokra elhurcoltak között magyarok is vannak. A magyar sajtó akkor, amikor ezt szóvá teszi, nem egyik vagy másik oldal mellett áll ki, hanem a kárpátaljai magyarok mellett.

Azt állítják, hazugság a kényszersorozás és drasztikus módszerekkel való mozgósítás

Zavar az ukrán kommunikációban: nincs kényszersorozás csak adategyeztetés, de azért kell közterületekről elhurcolni embereket, mert nem mennek önként a hadkiegészítőbe

Miután hazug propagandának állították be a magyar sajtóban kényszersorozásról megjelenteket, előbb Roman Horbach, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erők Parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője cáfolja sebtében, hogy lenne ilyen. Sőt, mi több, odáig ment, hogy a felfokozott intenzitású mozgósítást is tagadta. Azt állította, nincs is arra szükség, mert csak bizonyos számviteli és katonai szakterületeken töltik fel a személyzetet. Egyébként pedig tartaléképítés zajlik, ha arra szükség lenne, ezért adategyeztetés történik.

Csak a területi toborzó központokba hívják be a férfiakat 18 és 60 év között, hogy tisztázzák a nyilvántartási adataikat

– jelentette ki Roman Horbach.

Igyekezett magyarázatot adni arra, hogy akkor mégis hova viszik a katonák az embereket és nyugtatta is a közvéleményt, hogy katonai előélet, tapasztalat nélkül nem visznek senkit a frontra.

Csak azokat sorozhatják be valamelyik azonnal alakulathoz, akinek már van katonai tapasztalata. Azokat pedig, akik eddig még nem szolgáltak katonaként, orvosi alkalmassági vizsgálat után és csak akkor, ha alkalmasnak bizonyulnak, olyan kiképzőközpontokba viszik, ahol egyes szakterületeken folyik kiképzés

-mondta az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erők Parancsnokságának osztályvezetője.

Olekszandr Tyscsenko Lemberg katonai főbiztosa már sokkal drasztikusabban fogalmazott és némiképp ellent is mondott annak, hogy nincs is felerősödött mozgósítás mert nincs szükség csak néhány szakemberre. A katonai komisszár világossá tette, abszolút jogszerű, hogy nyilvános helyeken, utcán, buszmegállókban adnak át behívókat a hadköteleseknek ugyanis általános mozgósítás zajlik már február óta.

Vannak, akik azt hiszik csak jogaik vannak és megfeledkeznek a kötelességeikről, holott alapvető kötelessége az alkotmány szerint minden ukrán állampolgárnak az ország területi integritásának védelme. Azt is önként kellene azonnal jelenteniük, ha bármilyen változás áll be az életükben – lakcímük, munkahelyük vagy egészségügyi állapotuk változik

-érvelt Tyscsenko. Megjegyezte, azért van szükség a közterületi mozgósításra, mert sokan nem tesznek eleget a kötelezettségüknek és az elrendelt mozgósítás ellenére nem jelentkeztek önként a toborzó irodákban. Egyébként az ukrán jogszabályok szerint, ha valaki megkapja a behívót és annak nem tesz eleget, három évig terjedő börtönnel büntethető.

Mint most már tudjuk, nincs extrém, fokozott mozgósítás Ukrajnában és csak néhány szakmában van szükség létszámfeltöltésre, azért a Minisztertanács legfrissebb döntése tovább szigorított és mostantól tisztségviselők, állami alkalmazottak akkor sem hagyhatják el az országot, ha nők vagy ha elmúltak 60 évesek.
Füssy Angéla
Füssy Angéla
Ha elég makacsok vagyunk, és persze kitartók, csak azért sem elengedve a sztorit, akkor hozzájárulhatunk az igazság diadalához!

Friss videók

Shares