Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Dezertált ukrán katonák és erőszakos toborzások Kárpátalján

Az ukrán hadsereg két katonája fehér zászlóval közelített az orosz állásokhoz és megadták magukat – ez látható azon a videón, amit az oroszhirek.hu tett közzé. A hírportál szerint mindketten egy ukrán elitalakulat tagjai voltak, de megelégelték a harcokat és átálltak. A cikk szerint a két katona fontos információkat adott át az oroszoknak. 

A „Daily Mail” szerint a modern támadó harckocsik átadása Ukrajnának magában hordozza egy nukleáris háború veszélyét Európában. A cikk írója, Peter Hitchens publicista leírta, hogy kiszámíthatatlan, hogy mire készülnek az ukránok a modern fegyverekkel és hogy abban biztosak lehetünk, hogy Oroszország minden szükséges fegyvert be fog vetni, ha Kijev megtámadná például a Krímet vagy orosz városokig nyomulna előre a frontvonal mögött. „Ez pedig azt jelentené, hogy Európa egy része radioaktív temetővé válna” -írta Hitchens. Az írásból kitűnik, hogy a publicista nem „putyinbarát” éppen ellenkezőleg, ám jó a gondolatmenete, ha Putyin elnököt megpuccsolnák, akkor egészen biztosan nem egy jófejkedő, liberális politikus kerülne hatalomra, hanem valószínűleg egy olyan vezető, aki a legnagyobb örömmel nyomná meg a piros gombot. 

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának elnöke is hasonló gondolatokat fogalmazott meg Telegram csatornáján: „A nyugati harckocsik szállítása egy, az egész világot érintő, katasztrófába torkolhat.”

Eközben Kárpátalján folyik a kényszertoborzás, a katonai rendészek lakásokba, házakba törnek be vagy piacokat zárnak körbe és behívókat állítanak ki a hadköteles korú férfiaknak, vagy ami még rosszabb, buszokkal azonnal el is viszik őket. Az egyre durvább helyzetről Füssy Angéla kolléganőm írt tényfeltáró riportot.

Kijevben őrizetbe vették korrupció miatt Vassyl Losynszkij vidékfejlesztési miniszterhelyettest. Ukrán források szerint a politikus 400.000 dollárnyi kenőpénzt fogadott el beszerzésekkor, például az áramfejlesztő generátorok vásárlása alkalmával. Zelenszkij ukrán elnök hadat üzent a korrupciónak és átláthatóságot ígért a beszerzéseknél. Egy interjúban azt is elmondta, hogy a hadsereg beszállítóit is átvizsgálják, mivel ott is felmerült a túlárazás és a korrupció gyanúja – írta a német Focus magazin. Az ukrán honvédelmi tárca viszont visszautasított minden korrupciós vádat. 

Boris Pistorius honvédelmi miniszter és Annalena Baerbock külügyminiszter is konzekvensen kitérő válaszokat adnak a NATO partnereknek és Ukrajnának is, ha nehéz, támadó harckocsik átadásáról kérdezik őket. Pistorius türelemre intette a szövetséges kormányokat, Baerbock pedig csak annyit mondott, hogy Németország nem akadályozza meg más államok döntését. Lengyelország viszont átment offenzívába és azt ígérte, hogy Berlin engedélye nélkül is átad „Leopard 2” páncélosokat Kijevnek. Németországra főleg Anglia, Lengyelország, Finnország és a Balti-államok helyeznek nyomást a harckocsik szállítása miatt. 

Klímaaktivisták tettek tönkre falvakat – írta a „Junge Freihet”. A lignitbánya megnagyobbítása ellen demonstráló, többezer tüntető hatalmas károkat okozott a Lützerath közeli településeken. A klímaaktivisták telegraffitizték a házak falát, ablakokat törtek be, pirotechnikai eszközök maradványainak tízezrei vannak a termőföldeken, veteményeseket tapostak le és emberi ürülékkel van minden tele. Több polgármester is feljelentést tett természetkárosítás és rongálás miatt. A tüntetésen ott volt Greta Thunberg is, akit rohamrendőrök vitték el a tüntetésről, ám közben több rendőr megkérte, hogy hadd „szelfizzen” vele. 

Friss videók

Shares