Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Nem küld az USA Abrams harckocsikat Ukrajnának

Hatalmas fegyverszállítmány bejelentése várható a Ramsteinben tartandó pénteki NATO-megbeszélésen. A lényeg azonban már kiszivárgott: a Pentagon nem küld Abrams nehéz harckocsikat Kiejevnek. Az Egyesült Államok katonai vezetése ezt azzal indokolta, hogy egy logisztikai rémálom lenne a tankokat eljuttatni Ukrajnába és nem is vennék hasznukat a hadműveletekben. Az Abramsba más üzemanyagot kell tölteni, mint az európai gyártású harckocsikba, például a Leopardokba; sokkal bonyolultabb a szervizelésük, mint az eddig használt harci eszközöké, és ezt az ukránok terepen nem tudnák megoldani; a 60 tonnán felüli súlyuk sem optimális az ukrán fronton és sokkal hosszabb lenne az alkatrészutánpótlási útvonal is – érvelt a vezérkar. Érdekességként, hogy a britek által beigért Challenger 2 harckocsi 75 tonnát nyom, a Leopard 2 62 tonnát, és nem jelentett gondot elszállítani őket Irakba és Afganisztánba.

Németország ezek után alaposabban megfontolja a Leopard harckocsik átadását, mivel az egyik feltétele az engedélynek az volt, hogy az USA mint a NATO legerősebb tagja szintén szállítson támadó harcjárműveket az ukrán hadseregnek. Zelenszkij ukrán elnök pedig elkezdte a szokásos követelőzést és verbális támadást Berlinnel szemben. „Ha valaki Európában azt mondja, hogy csak akkor szállít harckocsikat, ha ezt más Európán kívül is megteszi, akkor nem hinném, hogy ez egy jó stratégia” – nyilatkozta Zelenszkij a sajtónak. Kanada bejelentette, hogy 200 darab Senator típusú páncélozott terepjárót ad Ukrajnának. A páncélozott csapatszállítójárművek, amelyek fedélzeti géppuskával is fel vannak szerelve, alkalmasak a harcoló alakulatok szállítására a frontvonalon.

Még nem derült ki, mi okozta a szerdai helikopterkatasztrófát Kijev külvárosában, amelyben meghalt az ukrán belügyminisztérium teljes vezetése és tragikus módon több gyermek is. A hatóságok szerint még egy-két nap lesz kideríteni, hogy volt-e idegenkezűség, vagy véletlen baleset történt. Az Airbus által gyártott Super Puma helikopterre már több ország panaszkodott, hogy gyakoriak a meghibásodások. Ezt a gépet Kijev Franciaországtól kapta.

A Die Welt német napilap szerint Bulgária titokban, Magyarországon és Románián keresztül milliószámra szállította a lőszert Ukrajnának. A lap szerint a bolgár hadsereg hatalmas készletekkel rendelkezik és ezek egy részét átadta Kijevnek. Az ukránok a háború kezdeti fázisában a felhasznált muníció egyharmadát bolgár készletekből fedezték.

Hatalmas veszteségei vannak az ukrán hadseregnek, ahogy arról orosz hírügynökségek beszámoltak. Az ukrán hadsereg hatvanegyedik brigádja, amely az orosz hadsereg által tavaly novemberben elhagyott Herszonhoz tartozott, szinte teljesen megsemmisült Szoledarban – közölte a RIA Novosztyival Vlagyimir Szaldo, Herszon régió megbízott kormányzója. A Wagner csoport bejelentkezett Szoledarból, a pályaudvar elől, mivel az ukránok még mindig tagadják, hogy elvesztették a sóbányáiról híres várost. A legsúlyosabb harcok az 1000 km hosszú frontvonalon Bahmut, azaz Artyomovszk környékén vannak.

Friss videók

Shares