Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Megvan az új német védelmi miniszter – Dezertált a Wagner-csoport egyik parancsnoka

Életét vesztette Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter, amikor helikoptere lezuhant. A légibalesetben összesen 16 személy halt meg – posztolta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Telegram-oldalán. A helikopter egy óvoda mellett zuhant le, és olyan hírek is érkeztek, hogy gyermekek is vannak az áldozatok között. A sajtó azt is fejtegeti, hogy esetleg az ukrán légvédelem véletlenül lőtte le a Super Puma típusú helikoptert.

Olaf Scholz német kancellár Boris Pistoriust nevezte ki új védelmi miniszternek. A 62 éves szociáldemokrata (SPD) politikus jogot végzett az osnabrücki egyetemen, majd később a város főpolgármestere is volt. Az elmúlt években Alsó-Szászország belügyminiszteri posztját töltötte be. A német sajtó szerint megvannak a vezetői képességei, amelyekre szüksége lesz a védelmi tárcánál, és az is pozitív, hogy legalább sorkatonaként szolgált egyetemi évei előtt. Pistoriusnak most fejest kell ugrania a mélyvízbe, mert ahogy ő fogalmazott, Németország közvetve részt vesz az orosz–ukrán háborúban. Liberális sajtóorgánumok már támadták is az új minisztert, mivel tagja volt az orosz–német baráti társaságnak, és ezért feltételezik, hogy szimpatizál Putyin elnökkel. Azt is címlapon hozza a sajtó, hogy összejött Gerhard Schröder ex-kancellár nejével és hat évig együtt éltek. Első fontos döntése a pénteki, Ramsteinben megtartandó NATO-tárgyalás után lehet, mert elképzelhető, hogy a nemzetközi nyomás miatt Olaf Scholz engedni fog és bejelenti a Leopard típusú harckocsik szállítását. Főleg Lengyelország és Finnország próbálja rávenni a kancellárt erre a döntésre. 

Az ukrán elnöki hivatal elfogadta Olekszij Aresztovics, Zelenszkij legfőbb tanácsadójának lemondását – közölte kedden az Ukrajinszka Pravda című lapban Szerhij Nyikiforov, az ukrán államfő szóvivője. Aresztovicsot nagy valószínűséggel lemondatták, miután kikotyogta, hogy a dnyiprói lakóház azért dőlt össze, mert felette lőtték ki az orosz H–22 típusú rakétát. A fegyver az elfogórakéta darabjaival együtt a lakóépületre zuhant.

Vlagyimir Putyin ma fontos bejelentést tehet a nemzetközi sajtó szerint. Ma 80 éve, hogy a szovjet hadsereg áttörte a leningrádi blokádot – ebből az alkalomból tart az elnök beszédet. Katonai szakértők szerint elképzelhető, hogy a háború jelen állásáról is szólni fog.

Andrej Medvegyev, a Wagner-csoport egyik parancsnoka Norvégiában kért politikai menedékjogot. A 26 éves férfi, aki dezertált a frontról, illegálisan lépte át a határt és állítólag információkat akar átadni a Wagner-csoport szerepéről az orosz–ukrán háborúban. Jevgenyij Pirozsin, a Wagner-csoport alapítója megerősítette a hírt.

Friss videók

Shares