Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Lakóövezet fölött lőtték ki azt az orosz cirkálórakétát, ami egy házra zuhant

A nemzetközi sajtó egész hétvégén a Dnyipro város egyik lakóháza elleni orosz rakétatámadásról cikkezett. Az ukrán sajtó szerint a Kh-22 típusú rakéták ellen hatástalanok az ukrán hadsereg elfogórakétái. Ennek viszont ellentmondanak régebbi hírek, melyek szerint már három ilyen eszközt is megsemmisítettek a becsapódásuk előtt. Olekszij Aresztivics, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója végül egy interjúban bevallotta, hogy az orosz cirkálórakétát ők lőtték ki, ez pedig az elfogórakéta darabjaival együtt egy lakóházra zuhant. A helyi sajtó mára 30-ra kerekítette a halálos áldozatok számát. Az orosz védelmi tárca közleménye szerint a rakéta célja az ukrán energetikai infrastruktúra volt, és az orosz hadsereg nem támad civil célpontokat. 

Pozitív az ukrajnai különleges hadművelet dinamikája, minden a moszkvai védelmi minisztérium és a vezérkar tervei szerint alakul – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című, vasárnap esti heti magazinműsorában. Az elnök azt is elmondta, hogy stabil és növekvő az orosz gazdaság, a mutatók sokkal jobbak az elvártnál. 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők szombaton rakétacsapást mértek Ukrajna katonai irányítási rendszerére és a kapcsolódó energetikai létesítményekre, mely szerinte elérte célját és az összes kijelölt létesítményt eltalálta.

Németország megkezdte a Patriot légvédelmi rendszerének áttelepítését a lengyel-ukrán határra. Összesen három ilyen egység fogja védeni a határmenti településeket az esetlegesen „elszabaduló” rakétáktól, drónoktól.

Az amerikai hadsereg egy németországi bázison megkezdte 500 ukrán katona alapképzését. A nyolchetes tréning után a katonák a frontra mennek. 

Amerikai elemzők szerint Bahmut (oroszul Artyomovszk) is nemsokára az orosz hadsereg kezére kerülhet írta a „Washington Post”. Szoledar után egy újabb stratégiailag fontos várost fognak elveszteni az ukránok. 

A gyártó Rheinmetall szerint, ha a kormány engedélyezi, akkor is csak 2024 tavaszán kaphatnak az ukránok „Leopard 2” típusú harckocsikat. A cégnek összesen 22 darab tankja van, amelyeket teoretikusan át lehetne adni Kijevnek ám ezeknek először egy komplett nagyjavításon kell átmenniük. Ez pedig 11-12 hónapot vesz igénybe – közölte a cég vezetősége.

Pénteken ül össze a németországi Ramsteinben az USA vezette „Ukrajna kapcsolattartó csoport” és ekkor hoznak döntést a további katonai segélyekről. Jens Stolltenberg NATO-főtitkár szerint további nehézfegyvereket adnak át Kijevnek, pl., a brit „Challenger 2” harckocsikat.

A mai napon várható Christine Lambrecht német védelmi miniszter lemondása. A német sajtó szerint még nem biztos, hogy azonnal meg is nevezi a kormánykoalíció a miniszter utódját. 

Friss videók

Shares