Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Brutális rendőrgyilkosság Budapesten – Zelenszkijt kritizálja a Nemzetközi Újságíró Szövetség

Szerkesztőségünk is megrendülten hallotta a hírt, amely szerint egy támadó halálra késelte Baumann Péter főtörzsőrmestert, körzeti megbízottat a XI. kerületben.

A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjának helytállása előtt, aki szolgálatteljesítés közben halt meg, miután egy támadó késsel megsebesítette csütörtökön Újbudán. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély megrendüléssel osztozik az elhunyt kolléga családjának fájdalmában. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves. Nyugodj békében, Péter! – írták.

A megerősített létszámban kiérkező rendőrök a férfit intézkedés alá vonták, de ő az egyenruhásokra támadt. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

Az IFJ veszélyesnek tartja az új ukrán sajtótörvényt, mivel az megszünteti az újságírói szabadságot és a sajtópluralizmust. Az 1926-ban alapított nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új törvény széleskörű jogköröket biztosít Ukrajna médiafelügyeletének – az Országos Televíziós és Rádiós Műsorszolgáltatási Tanácsnak – az országos médiatér tényleges ellenőrzésére. A médiahatóság önkényesen, bírósági döntés nélkül képes megszüntetni újságokat, televíziós csatornákat és online felületeket.

Az Egyesült Államok a NATO keleti szárnyának megerősítése keretében tömeges fegyverszállításokat kezdett Lengyelországba és Lettországba – írja a Reuters. Szerdán amerikai harckocsik és harcjárművek érkeztek a hollandiai Vlissingen kikötőjébe, hogy később Lengyelországba és Litvániába szállítsák a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként. A felszerelések között szerepelnek M–1 Abrams harckocsik és Bradley harcjárművek. Decemberben az USA már mintegy 700 harcjárművet, köztük Abrams harckocsikat adott át Lengyelországnak. Ezt az Atlantic Resolve program részeként hajtották végre. A 2014-ben kezdődött program célja az amerikai jelenlét erősítése Európában.

Jessica Rosenthal, a német „Fiatal Szocialisták” (Juso) pártjának elnöke egy csütörtök esti tévéműsorban óvatosságra intett a fegyverszállításokat illetően, mivel ahogy Scholz kancellár is látja, ez eszkalációhoz és akár egy nukleáris háborúhoz is vezethet. A vitaműsorban részt vett Norbert Röttgen, a CDU politikusa, aki viszont a „Leopard 2” harckocsik azonnali szállítása mellett érvelt. „Ha nem segítünk fegyverekkel Ukrajnának, akkor még több vér fog folyni” – nyilatkozta. Érdekes gondolatmenet, hogy nehézfegyverekkel húzzuk ki akár évekre is a háborút és ezzel életeket mentünk…

A műsor amerikai vendége, James Stavridis nyugalmazott tengernagy, aki néhány évig a NATO európai főparancsnokának a tisztségét is betöltötte, a harckocsik mellett MiG–29 vadászgépek átadását is sürgette. Lengyelország rendelkezik ezzel a típussal és az ukrán pilóták ki vannak rá képezve az admirális szerint.

Egyre komolyabb nyomás nehezedik Olaf Scholz kancellárra a harckocsik átadásának érdekében nemcsak az USA, Franciaország, Finnország, Lengyelország és Spanyolország részéről, hanem a saját koalíciós partnere, a Zöldek is letette a voksot a Leopard 2 szállítása mellett. Döntés esetleg jövő héten, a NATO-ülésen születhet a németországi Ramsteinben.

A fronton nem történt áttörés; a legsúlyosabb harcok jelenleg is Bahmut és Szoledar térségében vannak, ahol az orosz reguláris csapatok mellett a Wagner-csoport operál.

Sürgetik a kannabisz legalizálását a német szabaddemokraták. A németországi Szabad Demokraták Pártja (FDP) politikai nyomás alá helyezte Karl Lauterbach egészségügyi minisztert. A liberálisok követelik, hogy a lehető leggyorsabban készítsen a kormány egy törvénytervezetet a kannabisz legalizálásáról. Ha ez sikerül, akkor 18 éven felüliek élvezeti célból vásárolhatnak az erre kijelölt üzletekben „füvet”. A törvényt Brüsszel még megtorpedózhatja. Ebben bíznak a konzervatív pártok is.

Friss videók

Shares