Kapcsolódó videók

Az alaposság a kulcsa az újságíró megbecsülésének – Both Hunor a Plebejus Polbeatben

A hírfogyasztási szokások és az újságírók megítélése is sokat változott az elmúlt évtizedben, mindent visznek a pár másodperces kisvideók, az újságírók megbecsülése pedig csorbult. A konzervatív újságírókéról nem is beszélve, akiket előszeretettel kapják meg a propagandista jelzőt, pedig nem a mi táborunkból igazolnak át egyik napról a másikra a független, objektív oldal neves képviselői a baloldali politika csataterére. A Plebejus Polbeatben Both Hunorral, a Kontra.hu főszerkesztő-helyettesével beszélgettünk arról, hogy mi tesz hitelessé egy újságírót, van-e szükség a vitákra és arra is kerestük a választ, hogy kell-e egy konzervatív újságírónak kritikákat megfogalmazni a kormánnyal kapcsolatban? Illetve kitértünk arra is, hogy kinyírja-e a szakmát, hogy ma már mindenki tartalomgyártónak számít, aki  posztol egy kisvideót?

Manapság, ha az ember elmondja, hogy melyik médiumnál dolgozik, a legtöbben tudják, hogy az melyik politikai oldal nézeteivel ért inkább egyet, ezt pedig azok az újságírók is tapasztalják, akik váltig állítják, hogy ők függetlenek. A Kontra.hu főszerkesztő helyettese szerint

szerintem az nem probléma, hogy az embernek vannak gondolatai meg egy világnézete, attól vállunk gondolkodó emberré. Ha újságíró vagy nyilván nem tudsz kibújni a bőrödből, tehát nem tudsz a saját személyiségeddel, értékrendeddel ellentétes dolgokat írni. Szerintem ez nem probléma, ha pedig ez egyezik valamelyik oldaléval, akkor egyezik. 

Both Hunor szerint a jobboldal nem árul zsákbamacskát, azzal van inkább a probléma, hogy a másik oldal úgy próbálja előadni, mintha ők valóban objektív szemüvegen keresztül tekintenének a világra.

Arra a felvetésre, hogy a mai, felgyorsult világban, amikor a közösségi oldalakon komment-cunamik tömkelegében láthatjuk, hogy ész érvek híján, csupán a fröcsögést olvashatjuk érdemes-e vitákat folytatni az újságíró szerint a válasz igen, mert az állampolgárok részéről van erre igény. Egy-egy közéleti témában pedig meggyőző tud lenni az érvek felsorakoztatása. Both Hunor szerint érdemes azért azt is megvizsgálni, hogy van-e hajlandóság a vitapartnernek értelmes vitát folytatni.

Azt, hogy a jobboldali újságírónak kell-e kritikát megfogalmaznia a kormánnyal kapcsolatban a Varga Ádám azt mondta, hogy Karácsony Gergely sem szokott a Telex baráti körében megizzadni, a Kontra.hu újságírója szerint pedig

lehet kritizálni csak nem mindegy, hol, mikor, milyen minőségben.(…)Miért kéne nekünk non-stop azt a kormányzatot, akivel szimpatizálunk, még ha nem is értünk minden döntésével egyet kritizálni, holott van erre egy egész hadsereg. 

Azt, hogy hogyan lehet a konzervatív újságíró megítélésén javítani a főszerkesztő-helyettes azon az állásponton van, hogy alapos, jól kidolgozott cikkeket kell írni, ezzel pedig a hitelesség és a megbecsülés is javul.

Friss videók

Shares