Kapcsolódó videók

Így hamisították meg Nagy-Magyarország etnikai térképeit Trianonban – Jeney János volt a Polbeat vendége (videó)

Több mint száz évet kellett várni arra, hogy Párizsban láthassa a tudományos világ a trianoni békediktátumot megelőző tárgyalásokra készített etnikai térképeket, annak idején ugyanis megtiltották a házi őrizetbe zárt magyar tárgyalódelegációnak, hogy a békekonferencia elé tárhassa azokat. Egy fiatal kutató, Jeney János, a Magyarságkutató Intézet munkatársa jelentős szakmai bravúrt ért el, amikor idén nyáron, a Nemzetközi Földrajzi Unió 100. párizsi világkonferenciáján nagysikerű előadást tarthatott a titkolt térképekről: a jelenlévők közül sokan ott szembesültek vele, hogy létezik Székelyföld, és a kisantant által gründolt korabeli ábrázolásokkal ellentétben például nem románok lakják a Hargitát. Stefka István és Huth Gergely a legutóbbi Polbeatben a munkácsi vár Turul-szobrának ledöntéséről is megkérdezte Jeney Jánost, aki úgy véli: jó lenne nemzetközi hírverést csapni a gyalázatos tett körül, Nyugaton ugyanis azt sem tudják, hogy őshonos magyar közösség él Kárpátalján.  Nézze meg az érdekes beszélgetést!

Különleges vendége volt a legutóbbi Polbeatnek: Jeney János térképész, a Magyarságkutató Intézet kutatója ugyanis a világ térképészeinek színe-java előtt mutathatta be a nyáron, Párizsban: hogyan is néztek ki valójában Nagy-Magyarország etnikai arányai a tragikus békediktátum előtt. Azokat az eredeti térképeket tárta a Nemzetközi Földrajzi Unió július 20-i, évfordulós, 100. világkongresszusa elé, melyeket a 1920-ban, a házi őrizetbe zárt magyar delegáció nem tárhatott a békekonferencia döntnökei elé. (Egyedül Teleki Pál jól ismert etnikai térképe kapott epizódszerepet, miközben a (kis)antant-államok küldöttei fals ábrázolásokkal vakították a konferencia amúgy is elfogult tagjait. Jeney János Huth Gergellyel és Stefka Istvánnal beszélgetve a Polbeatben elmondta: a románok által tollba mondott ábrázolás szerint például a teljes Hargita-hegyvonulat színromán volt, s jellemzően egész Erdélyben román többséget mutattak ki a valójában lakatlan, vagy csak néhány pásztor által lakott hegyvidékeken, így úgy tűnhetett, hogy a városokon kívül nincs is magyar lakossága Erdélynek.

A témát 2008 óta kutatom, a térképtörténeten kívül a másik kutatási területem az etnikai térképeken használt ábrázolási módszerek és az azok által visszaadott kép. Ez a trianoni térképek vonatkozásában nagyon fontos, ugyanis más-más ábrázolási módszerekkel más-más képet kapunk a Kárpát-medence etnikai viszonyairól. A párizsi meghívásom több szempontból is érdekes. Mikor tavaly decemberben beadtam az előadástervet, nem reméltem, hogy befogadják, de mégis sikerült. Ennél már csak az volt meglepőbb, hogy az ott ülő szakemberek mind nagyon pozitívan álltak hozzá a kérdéshez. Nagyon pozitív volt a visszajelzés a közönség részéről. Talán a legérdekesebb, hogy egy közönség által feltett kérdésre adott válaszomból tudták meg azt is, hogy létezik Székelyföld

– fogalmazott a PS-nek Jeney János.

A Magyarságkutató Intézet honlapján ITT érhetőek el interaktív formában a Jeney János által Párizsban bemutatott eredeti etnikai térképek.

Polbeat-felvétel minden csütörtökön este hét órától a Revolution ’56 Szabadságharcos Sörözőben (Budán, a Bem rakpart 53-ban, a Margit híd budai hídfőjénél.) Jöjjön el a felvételre, szóljon hozzá, kérdezzen Ön is!

 

Friss videók

Shares