Kapcsolódó videók

Dél-Afrikába vitte Trianon üzenetét a magyar térképész (Videó)

Három előadással is szerepelhetett Jeney János, a Magyarságkutató Intézet térképész kutatója a Fokvárosban megrendezett 31. Nemzetközi Térképészeti Konferencián. A kutató, aki az eredeti trianoni térképek megtalálásával és Párizsban való bemutatásával vált ismertté, ezúttal Dél-Afrikába vitte el nemzetünk szétszakításának üzenetét. “A legfontosabb az, hogy tudjanak róla, a világ legtávolabbi pontján is, hogy van egy ország, amelynek karjait, lábait levágták, amelynek sebei nem gyógyulnak, s amely minden gáncs, nehézség ellenére, megrajzolt határokat átívelve igyekszik minden erejével egységes nemzetnek megmaradni” – mondta a PestiSrácok.hu-nak Jeney János. A Magyarságkutató Intézet munkatársa két videót is rögzített kifejezetten lapunk olvasóinak és küldte el technikai akadályokat leküzdve a messzi távolból. 

A nemzetközi térképész konferencia a világ legrangosabb szakmai seregszemléje a térképész szakmában, amelyre ugyan bárki jelentkezhet előadás tervezettel, de a zsűri, csak néhány arra valóban érdemeset válogat be a több napos tudományos rendezvényen előadandók sorába.

Jeney János abban a szerencsés helyzetben van, hogy három előadás terve is meghívást kapott. A Fokvárosban megrendezett konferencián egy dunaszerdahelyi pozitív példával szemléltette, hogy kétnyelvű iránymutató táblák kihelyezése milyen pozitív hatással lehet a nemzeti kisebbségek ügyére. A felvidéki település önkormányzata által finanszírozott és készíttetett táblák egyedülállóak a szlovákiai magyar településeken.

A második beválogatott előadás Teleki Pál 1921 augusztusában Amerikában elhangzott beszédeit veszi górcső alá. A harmadik pedig nem más mint a Telekiék által a trianoni kastélyba magukkal vitt térképeket felvonultató interaktív térképekkel ismerteti meg a hallgatóságot. Ezen térképek története bizonyítja a maga rögvalóságában, hogy a trianoni békediktátumokról már előzetesen döntöttek. Telekiéknek a Jeney János által megtalált és egész világ előtt nyilvánosságra hozott térképeket be sem engedték mutatni. (Az interaktív térképek megtekinthetők trianon.terkep.mki.gov.hu címen)

A weboldalon, illetve letölthető appban nem csak a trianoni magyar térképek láthatók, hanem  az Antant és Kis-Antant térképek is. Ezek összehasonlításából tűnik ki egy egyértelmű történelem hamisítás.

Jeney János a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, óriási élmény a hazájától ekkora távolságra, gyakorlatilag a világ másik felén beszélni Trianon igazságáról.

Ha csak egy-egy részlet marad is meg és kel útjára a tudósok előadásaiban, már tettünk valamit a nemzetünk nagyságának és a velünk történt igazságtalanságnak a köztudatban való fennmaradásáért

-fogalmazott.

Felidézte, hogy egészen pikáns jelenetek zajlottak a konferencián. Egy szlovák kutató például a megdöbbenését fejezte ki a Dunaszerdahelyről szóló előadás kapcsán, mivel ő arról sem tudott állítása szerint, hogy Szlovákiában élnek magyarok.

Magyarországot a térképész konferencián egyébként Jeney Jánoson kívül négyen képviselték, mind a négyen az ELTE-ről érkeztek.

Dél-afrikai hadseregtől jöttek oda, hogy ezt Afrikában soha nem lehetne megcsinálni, mert nem lenne pénz két táblára.

Trianon és a trianoni térképek témája aratta a legnagyobb sikert. Több meghívást is kaptam, hogy máshol is mutassam be nemzeti kisebbségeink ügyét

-mondta Jeney János.

Elárulta, hogy a fokvárosi rendezvény után nem is indult haza, hanem Pretóriába folytatta az útját. Itt másfél órás előadást tartott Trianonról, a témával aztán a helyi sajtó több orgánuma is foglalkozott. Cikk jelent meg az előadásokat követően az afrikai sajtóban arról, hogy a románok hogyan hamisítottak történelmet és térképeket.

Egy búr jogvédő szervezet tagjai – amely eredetileg a fehérek elleni diszkrimináció visszaszorítása érdekében jött létre, de azóta oktatással foglalkozik és egyetemet is létrehozott – az erdélyi magyar kisebbséget saját magukhoz hasonlatosnak ítélték és felvetették, hogy kisebbségi kérdésekben milyen jó volna együttműködni a magyarokkal. Felvetették, hogy jövő nyáron Erdélyben tennének egy körutat, filmet is készítenének az erdélyi magyarokról és közös konferenciában is gondolkoznak a nemzeti kisebbségek helyzetéről.

Jeney azt is elmesélte, hogy Fokvárosban találkozott egy amerikai fiúval, aki tökéletesen megtanult magyarul és a szerinte világ legelnyomottabb kisebbségét kutatja. Úgy véli, hogy ez az erdélyi székelység.

Jeney János kérdésünkre, hogy miért tartja fontosnak afrikai előadásait, mit vár azoktól, azt mondta, elsősorban azt, hogy a világ legtávolabbi pontján is tudják, volt olyan, hogy Trianon. 

Felidézte, hogy tavaly Párizsban például térképész kutatók csodálkoztak rá a határon túli óriási tömbökben élő kisebbségeinkre. Volt olyan kutató, aki Románia területén a nagy piros folt után érdeklődött – nem is tudta, hogy az ott a székelység.

Nagyon kevesen tudnak a kisebbségeinkről, kevesen tudnak Trianon gyászáról. Ha már a világ más kisebbségei felfigyelnek ránk, az erdélyi, kárpátaljai, délvidéki és még sorolhatnám mely kisebbségeink is megerősítést nyernek, hogy nincsenek egyedül a világban

– fogalmazott a Magyarságkutató Intézet munkatársa.

 

Füssy Angéla
Füssy Angéla
Ha elég makacsok vagyunk, és persze kitartók, csak azért sem elengedve a sztorit, akkor hozzájárulhatunk az igazság diadalához!

Friss videók

Shares