Kapcsolódó videók

Ferenc pápa: ma Jézussal fogtok járni – Keresztút az Ifjúsági Világtalálkozón Lisszabonban (PS-videó!)

Az Ifjúsági Világtalálkozó péntek esti keresztútján, a lisszaboni VII. Eduárd parkban Ferenc pápa emlékeztette a mintegy 800 ezer fiatalt, hogy Jézus ma is velünk jár, mindannyiunk iránti szeretettel és reménnyel telve. A félelmekre és a törékenységre mindig várakozással és vigasztalással válaszol. Kereszthalála a legnagyobb gesztus, mert „senki nem szeret jobban, mint aki életét adja másokért”. A keresztúton stábunk és részt vett. Azt az érdekességet is megtudtunk a helyi szervezőktől, hogy Ferenc pápa személyesen követte az előkészületi munkákat is, így például a színpad, a logó, maga az egész találkozó arculatának megálmodásában is aktív szerepet vállalt, voltak személyes kívánságai is, de voltak olyan elemei és ötletek a szervezők részéről is amelyeket ő vetetett el. 

Ma Jézussal fogtok járni

– mondta Ferenc pápa a Via Crucis, vagyis a keresztút elején, amely a pénteki nap fő eseménye volt az Ifjúsági Világtalálkozón. A pápa előre elkészített beszédét félre téve rögtönzött szavakkal fordult a fiatalokhoz és emlékeztette őket, hogy „mikor közöttünk volt Jézus, úton volt, betegeket gyógyított, szegényekről gondoskodott, igazságot tett… Járt, prédikált, tanított minket”. A pápa ezután hangsúlyozta:

Az út, amely leginkább a szívünkbe vésődött, a Kálvária útja, a keresztút. És ma imával mentek – imádkozva haladunk, én is – és meg újítjátok a keresztutat

Ferenc pápa egy rövid csend után – biztosította a fiatalokat, hogy „Jézus gyengédségével letörli elrejtett könnyeinket”, és mindig jelen van, hogy enyhítse magányunkat, félelmeinket, és vigasztalással töltsön el bennünket. Ugyanakkor Jézus arra késztet bennünket, hogy „vállaljuk a szeretet kockázatát”, miközben mindig elkísér minket életünkön át. Végül újabb rövid csendet kért a fiataloktól és arra hívta őket, hogy gondolják át saját szenvedéseiket, szorongásaikat és nyomorúságaikat, valamint gondoljanak „a lélek vágyára, hogy újra mosolyogni tudjon”. Beszédét vigasztaló szavakkal zárta, ismét Jézusra összpontosítva, aki „a kereszt felé halad, a kereszten hal meg, hogy lelkünk újra mosolyogjon”.

A modern keresztút

Az Ifjúsági Világtalálkozó szervezői szerint „a keresztút célja messze túlmutat azon, hogy pusztán felidézzük azokat a szenvedéseket, amelyeket Krisztus elszenvedett. Az Ifjúsági Világtalálkozó Via Crucis-ának témái, amelyeket maguk a fiatalok javasoltak, „a mai fiatalok életében jelenlévő sebekkel és gyengeségekkel” foglalkoztak, közöttük a szegénységgel, a magánnyal, az intoleranciával, a teremtett világ elpusztításával és a függőséggel.

Az volt a cél a modern gyengeségek és a keresztút 14 állomásának összekapcsolásával, hogy megteremtse a „mély ima légkörét, amelyen keresztül mindenki felismerheti a Jézustól kapott erőt és motivációt, saját élete világosságában és sötétjében egyaránt”. Ez olyan imához vezet, amellyel elkísérve Jézust nehéz útján a kálvárián, eltölt bennünket reménnyel és motivációval, hogy elfogadjuk a jövőt, szembenézzünk a kihívásokkal, ahogy Jézus tette.

A Via Crucist, amely az Ifjúsági Világtalálkozók egyik legünnepélyesebb és legmegindítóbb eseménye, hagyományos és kortárs zene, valamint az egyes állomásokat ábrázoló képsorok kísérték, amelyeket egy jezsuita művész, Nuno Branco atya készített. Az elmélkedést az egyes állomásoknál Nuno Tovar de Lemos jezsuita atya írta összegezve öt kontinens 20 fiataljának válaszait arra a kérdésre, hogy melyek a legnagyobb aggodalmaik. Minden állomásnál a világ 21 országából érkezett 50 fiatal – egy 62 tagú kórus és 30 zenész kíséretében – idézte fel Krisztus vértanúságát a mai világban a fiatalok által érzett félelmekkel és törékenységgel együtt. Úgy érzik, elveszik tőlük a jövőjüket, „azt mondják nekik, hogy az élet tele van lehetőségekkel, de nehéz belátni, hol vannak ezek a lehetőségek, amikor nem elég a pénz, nem találnak munkát, és gyakran az oktatáshoz való hozzáférés lehetetlen”.

Vezető kép: MTI

Operatőr: László Petra

Forrás: vaticannews.va

Friss videók

Shares