Kapcsolódó videók

Kiss Rajmund a PS-nek: Svájc egyre jobban belefolyik az orosz-ukrán háborúba (Videó!)

“Ukrajna jövője a NATO-ban van – jelentette ki Jens Stoltenberg, a nyugati katonai szövetség vezetője csütörtökön, amikor először látogatott az országba Oroszország 14 hónappal ezelőtti inváziója óta. Kárpátalja katonai kormányzója, Viktor Mikita arról számolt be, hogy ellenállási mozgalmat szerveznek a területen. Ukrajnában Kárpátalján kerül sor először ilyen fegyveres képzésre. Svájc pedig bejelentette, hogy felveszi a Wagner katonai magánvállalat-csoportot és a RIA hírügynökséget az orosz szankciókkal sújtott szervezetek listájára. A legfrissebb külpolitikai témákat Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyvezetője elemezte portálunknak. Részletek a videóban.

Kiss Rajmund lapunknak úgy fogalmazott, a NATO főtitkár ukrajnai látogatása nem csak szimbolikus, van egy nagyon komoly üzenete Oroszországnak, hogy a szervezet kiáll Ukrajna mellett. Hozzátette:

Azt mondjuk egy éve, hogy szerencsére a NATO nem vesz részt a háborúban, hiszen az a harmadik világháborút jelentené. De tudjuk, hogy a NATO tagállamok eddig összesen 10.000 ukrán katonát képeztek ki és több, mint 72 milliárd dollár támogatást adtak Ukrajnának.

Ez jóval több, mint a magyar gazdaság éves teljesítményének harmada – mondta. Az elemző szerint a főtitkár látogatásának legfontosabb üzenete  az volt, hogy Ukrajna helye a NATO-ban van. A magyar álláspont világos, amíg a kárpátaljai magyarok nem kapják vissza az őket megillető nemzetiségi jogaikat, addig Magyarország nem fogja támogatni az ukrán NATO-csatlakozást – húzta alá.

Partizán alakulatokat szerveznek Kárpátalján

Korábban a Világgazdaság beszámolt arról, hogy Kárpátalja katonai kormányzója, Viktor Mikita elmondása szerint ellenállási mozgalmat szerveznek a területen. Ukrajnában Kárpátalján kerül sor először ilyen fegyveres képzésre. Kiss Rajmund kiemelte, hogy az ellenálló alakulatokat legfeljebb 30 fős partizán csoportokba szervezik. Itt egészségügyi alapismereteket, információs alapismereteket, fegyverképzést és biztonságtechnikát tanulnak egy 90 napos képzés során a civilek. Szavai szerin az első Kárpátalja, de a partizánképzést szeretnék kiterjeszteni Ukrajna teljes területére. 

A híresen semleges Svájc is egyre aktívabban vesz részt a konfliktusban

Svájc nemrégiben bejelentette, hogy felveszi az orosz Wagner-csoportot és a RIA FAN nevű médiacsoportot az Ukrajnát ért orosz támadással kapcsolatba hozható egyénekkel és jogi személyekkel szemben bevezetett szankciós listájára. A döntést azzal indokolták, hogy a Wagner-csoport Oroszország ukrajnai hibrid háborújának egyik eszköze, amely mögött tisztázatlan jogi, de azonos tulajdonosi háttérrel létrehozott, a világ egészére kiterjedő céghálózat rejtőzik; tagjai pedig többek között biztonsági, technológiai, nyersanyag-kereskedelmi és pénzügyi tevékenységet folytatnak. Kiss Rajmund úgy fogalmazott, sajnos Svájchoz is elért ez az “európai szankciós felfogás”. Hozzátette:

Átalakult a biztonságpolitika Európában. Nem kizárt, hogy a híresen semleges Svájc még aktívabban részt fog venni Ukrajna oldalán a háborúban

– vélekedett az elemző. További részletek a videóban!

Friss videók

Shares