Kapcsolódó videók

Kiss-Rigó László: Ez a látogatás bátorítás lesz a békére, a keresztény és európai értékeink védelmére – Mi kérdezünk

Kevesebb, mint tíz nap múlva, immáron másodszor hazánkba látogat Ferenc pápa. A katolikus többségű országok esetén a katolikus egyház vezetőjének vizitációja különös jelentőséggel bír, és talán az időzítése sem lehetne jobb, hiszen az európai kontinensen Magyarország mellett csak a Vatikán áll ki egyértelműen amellett, hogy azonnali tűzszünet kell, béketárgyalásokat kell szervezni, mert csak így juthatunk el a békére vezető útra. Magyarországon ez lesz a negyedik olyan látogatás, amikor hivatalát betöltő pontifex érkezik hazánkba. Az eddigi három alkalomról, és a most következő pápalátogatásról dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel beszélgettünk.

II. János Pál pápa első magyarországi apostoli útja 1991-ben hatalmas üzenettel bírt, hiszen Lengyelországhoz hasonlóan hazánk is akkor ébredt fel kommunista rémálmából.

II. János Pál pápa megérkezik Szent István napi ünnepi szentmiséje helyszínére, a Hõsök terére, 1991. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Már korábban, a pápává választásakor is nagyon nagy öröm töltött el sok keresztényt, sok magyart és lengyelt. Egyrészt a lengyel–magyar barátság miatt, másrészt pedig őt még a diktatúra utolsó éveiben választották meg. Egy óriási, eufórikus érzés volt, hogy valaki pápa lett, aki „közülünk” való volt, ismerte a körülményeinket, a keleti blokkot

– emlékezett vissza Kiss-Rigó László. Az 52. budapesti Eucharisztikus Kongresszuson Ferenc pápa ugyan csak pár órát töltött Magyarországon, de már akkor jelezte, hogy vissza szeretne térni hozzánk egy hosszabb időre, annak ellenére, hogy több oldalról próbálták lebeszélni az utazásról.

Most is minél jobban lebeszélték, annál jobban eltökélte, hogy jön

– emlékezett vissza Kiss-Rigó László. A most közelgő pápalátogatás politikai szempontból is reflektorfénybe fog kerülni, hiszen Ferenc pápa Orbán Viktor miniszterelnökkel és Novák Katalin köztársasági elnökkel is találkozni fog. Ennél a pontnál érdemes visszaemlékezni arra, hogy 2022-ben, az ötödik választási sikere után Orbán Viktornak az első hivatalos útja a Vatikánba vezetett. Ennek leginkább szimbolikus üzenete volt, de megmutatta a világnak, hogy Magyarország egykoron a pápától kapta a koronát, és a mai napig nem kívánja megszakítani ezt a szoros köteléket.

Ez a látogatás mindenképpen egy megerősítés és bátorítás lesz, nemcsak a békével kapcsolatban, hanem sajnos azzal az elég ritka álláspontban, hogy tudniillik mi meg akarjuk védeni az értékeinket, a keresztény értékeinket

– fogalmazott a püspök atya, majd hozzátette:

Ezek az igazi európai értékek, sőt, nemcsak európai, hanem az egész emberiség egyetemes örök értékei.

Ferenc pápa április 28–30. közötti budapesti látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia, és természetesen mi is, ahol tudunk, ott leszünk.

Friss videók

Shares