Kapcsolódó videók

Resperger István a PS-nek: Egyértelműen kimutatható a Hamász iráni támogatása

Vajon eszkalálódik-e az izraeli konfliktus? Ki áll a Hamász mögött? Milyen óriási baklövést követett el a Moszad és mekkora esélye van a túszok kiszabadítására az izraeli védelmi erőknek? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszolt legutóbbi adásunkban Resperger István ezredes, katonai szakértő, aki arról is beszélt, hogy milyen fegyverzettel, rakétarendszerekkel és mekkora létszámú haderővel rendelkezik Izrael, s milyen eszközökkel a Hamász. A Mi kérdezünk legújabb adásában olyan összefüggésekre is rámutatott az ezredes, amiről eddig keveset hallottunk. 

“A Hezbollahtól vagy a gázai övezetből kilőtt rakéta három perc alatt megy keresztül Izraelen, ha nincs védelem. Tehát azok, akik a gázai övezet mellett laknak, ha megszólal a sziréna, 15 másodpercük van, hogy óvóhelyre menjenek” – mondta a Mi kérdezünk legújabb adásában a katonai szakértő, aki a konfliktus résztvevőinek harci képességekről is beszélt.

Izrael hadserege általában 169 500 főből áll, de most 360 ezer embert mozgósítottak. Nagyon modern eszközökkel rendelkeznek – mint például a Merkava 4-es harckocsi-, F-15-ös és F-16-os vadászgépekkel, 450 darab pilóta nélküli eszközzel, 10 műholddal – amiből 7 felderítést szolgál -, és atomfegyverrel is. Ezzel szemben a palesztinok 40 ezer harcosa áll, akiknek támogatásában egyértelműen kimutatható az iráni segítség

– fogalmazott Resperger István. Arra a kérdésre, hogy vajon miért nem tudták felfedni a Hamász támadását –  500 helyről indították Izraelre a rakétákat – még keresik a választ, de az biztos, hogy a Moszad óriásit hibázott. A titkosszolgálat egyébként mintegy 1200 fővel vesz részt Izrael Állam védelmében, az Aman a katonai szolgálat 8200 olyan eszközzel figyeli a gázai övezetben és a szomszéd országban zajló eseményeket, így különösen érdekes kérdés, miért is nem tudtak arról? Egyes hírszerzők szerint Izrael túlságosan sok figyelmet fordított a technikai felderítésre, de az emberek fejébe nem lát bele senki, vélhetően ennek köszönhetően volt képes kivitelezni a Hamász ezt az akciót, amit közel egy-másfél évig terveztek. Resperger István kifejtette: mindig futárok útján, szóban érintkeztek, így szinte lehetetlen volt őket lehallgatni.

Általában három-négy hónap egy kisebb alagútrendszer kiépítése, ami mintegy 3,5 millió dollárba kerül. Izrael nem egyszer jelezte, hogy ebből azért néhány kórházat, iskolát lehetett volna építeni a Hamásznak.

– fogalmazott a szakértő, aki arra is kitért, miként tudták ezeket kialakítani és miért nehéz ezeket felszámolni. Kérdésre válaszolva az ezredes azt mondta: nem gondolná, hogy a háború eszkalálódni fog. S hogy miért? A videóból kiderül! Nézzék meg, érdemes!

Friss videók

Shares