Kapcsolódó videók

Tanúvallomás támasztja alá az Eötvös Gimnáziumban felmerült vesztegetési vádakat (Videó)

Nem új keletű tevékenység, hogy pénzt kér diákok felvételéért az Eötvös Gimnázium igazgatója, már több mint tíz évvel ezelőtt is félmillió forintot akart kérni egy diák felvételéért – állítja Menyhért László, a fullank.hu újságírója, akit tanúként hallgattak meg az iskolai vesztegetési ügyben. Moss László ellen – aki végtelenül ironikus módon a Becsületes Emberek Baráti Szövetségének (BEBasz) oszlopos tagja – a rendőrség és az ügyészség is nyomoz a médiát végigjáró ügyben, most azonban kiderült: eddig csupán a jéghegy csúcsát láttuk. Az Eötvösben ugyanis nemcsak a vesztegetésekről szóló hírek borzolják a kedélyeket, hanem egy kibontakozóban lévő szexuális botrány is. Ahogy a vesztegetési botrány miatt alaposabb vizsgálat alá került a korábban elitgimnáziumként számon tartott intézmény, kiderült, hogy a fizetős helyek nem feltétlenül jelentenek biztonságot a diákok számára. Az Eötvös egyik tanáráról ugyanis a nyomozás során kiderült, hogy valósággal rászáll egyes fiú diákokra, míg a lány tanulókkal meglehetősen furcsa viszonyt tart fenn. Korábban a sajtó is beszámolt arról, hogy tizennégy éves lányokkal aludt együtt egy eötvösös tanár az osztálykiránduláson. Sz. P.-nek már több zavaros ügye is volt, amelyek tisztázatlanok maradtak, egy korábbi iskolájából pedig egy diákjának írt szerelmeslevelek miatt kellhetett menekülnie.

Mint ismert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelynek keretében vizsgálja a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmát, miután a Metropol megírta: az ország egyik legjobb középiskolájának számító budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László, valamint a gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor pénzért vettek fel olyan diákokat az iskolába, akik pontszámuk alapján nem tudtak volna bekerülni.

A Metropol birtokába jutott hangfelvételen hallható, amint egy apa arról érdeklődik, elég-e félmillió forint, amit azért adott az iskolának, hogy gyerekét felvegyék az intézménybe, mert ha nem, ezt „meg tudná még toldani”. A lap szerint az apa tárgyalópartnere az iskola alapítványának vezetője, Kálmán Gábor volt. Hallható, amint a tárgyaló fél megnyugtatja a szülőt, hogy „akármi történik, a gyereket fel fogják venni”. Kálmán a felvétel alapján hozzáteszi, hogy ezt már megbeszélte a „Moss-sal”, de Mossnak úgy kell az egészet csinálnia, hogy „a nyakát ne törjék ki”. Ezzel valószínűleg az intézmény igazgatójára, Moss Lászlóra utalt.

Bizton kijelentjük, hogy a hangfelvételből levonható azon következtetés, miszerint az iskola igazgatójához eljuttatott pénz ellenében került be az állítólagos szülő gyermeke az iskolába, nem igaz

reagált az Eötvös József Gimnázium a botrány kitörését követően, érdemi vizsgálat, vagy cáfolat azonban nem hangzott el az intézmény részéről. Az időközben az ügyben idézett tanúk szintén nem az iskola álláspontját támasztják alá.

Menyhért László, a fullánk.hu újságírója, akit az ügyészség tanúként hallgatott meg, arról beszélt a PestiSrácok.hu-nak, hogy már több mint tíz évvel korábban is történt hasonló eset, amikor egy szülő a jó jegyekkel rendelkező gyermekét szerette volna átjelentkeztetni az Eötvösbe 2010 környékén, ám ezért állítólag félmillió forintot kellett volna fizetnie.

Ráadásul nemcsak emiatt főhet az Eötvös vezetőségének feje, hanem az egyik tanár miatt is, aki kifejezetten utazik egyes fiú diákjaira, akiket bukással fenyeget, míg a lányokkal egészen „furcsa” kapcsolatot ápol. Az Eötvös József Gimnázium egyik nyolcadik tagozatának osztályfőnöke, Sz. P. több munkahelyen is megfordult már, mielőtt az ominózus iskolába lépett volna. Az Apáczait otthagyva az Eötvösben kezdett tanítani, ahol most ismét megbotránkoztató történetek kerültek elő a tanárról. Egy osztálykirándulás alkalmával Nemesvitára vitte osztályát, ahol csak egy tanár volt velük, az osztályfőnök, Sz. tanár úr a feleségével, aki amúgy nem felelős a gyermekekért. Két teremben szálltak meg, külön a fiúk, külön a lányok. Sz. P. és a felesége végig a lányokkal egy teremben, a gyermekekkel egy légtérben aludt a szobában és a lányok tusolóját használta mindvégig.

Ez annak tükrében különösen rosszul cseng, hogy Menyhért szerint korábbi munkahelyéről azért kellett Sz. P.-nek „elmenekülnie”, mert szerelmeslevelekkel bombázta egyik diákját. Az „udvarlás” a lány szüleinek tudtára jutott, aki azonnal számon kérte az intézményt. Ezután került Sz. P. az Eötvös alkalmazásába. Menyhért szerint sem a pedofilgyanús esetben, sem a vesztegetési ügyben nem zajlott érdemi vizsgálat, de az öregdiákokat, akik kritizálni kezdték az intézményt, eltávolították a nyilvános fórumokról. A diákokat és a közvéleményt is megrázták az iskolát ért vádak; a PestiSrácok.hu stábjának többen úgy nyilatkoztak, döbbenten állnak a vádak előtt.

Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Iskolában a mudi megalázóan gyorsabban tanul, mint a "szokásos" munkakutyák, a lényegesen kisebb mosóerejű dobermannok és hatósugarú német juhászok. Élénk vérmérséklete ellenére nagyon szófogadó, lakásban is ideális társ, a maga tízkilós testtömegével keveset eszik, de ha megtanítjuk rá, megfogja a postást.

Friss videók

Shares