Kapcsolódó videók

III. kerületiek a PS-nek: Karácsonyék gettóba kényszerítenének minket (Videó)

Abszurd, hogy Karácsony Gergely fontosabbnak tart 500 fát, mint 2000 embert– vélekedett a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva dr. Búzás Antal Győző, az Egyesület a Római-partért elnöke. Az aktivista ezzel a főváros azon döntésére utalt, miszerint a Római-part árvízvédelmét ellátó gátrendszert a partvonal helyett a Királyok- Nánásy út nyomvonalán valósítaná meg, a főpolgármester szerint azért, hogy a folyópart közvetlen környezete változatlan maradhasson. A projekt így Karácsony saját bevallása szerint is 25 százalékkal drágább lenne, ráadásul mintegy 2000 környékbeli lakost hagyna védelem nélkül, akik a főváros által tervezett gátrendszer és a Duna partja között rekednének, emiatt pedig úgy érzik, a főpolgármester egy gettóba zárja őket. Karácsonyék szerint ez csak az ingatlan spekulánsok problémája, az ügyben tartott tájékoztatón azonban számos civil megjelent, akik transzparensekkel tiltakoztak a Fővárosi Önkormányzat tervei ellen. Szabó Tímea, a körzet országgyűlési képviselője is megjelent, az eseményen, akit arról kérdeztünk volna, hogy miképp tervezik kivitelezni az egyébként jogszabályba ütköző projektet, a politikus azonban sokat mondó módon a bejutásra váró tömegen átverekedve magát elmenekült a kérdések elől.

Minden érv amellett szól, hogy a Királyok útja-Nánási út, vagyis a jelenlegi fő védekezési vonal legyen az árvízi védekezés fő helyszíne a Római-parton, mert ezzel meg tudjuk védeni a terület természeti értékeit, és ez a biztonságosabb védekezési mód is

– jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester szerdán Budapesten. A főpolgármester emlékeztetett: a Római-part és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről évek óta tart a vita, az új városvezetés azonban hosszú társadalmi egyeztetéssel megvizsgálta a különböző műszaki opciókat, amelyek alapján az a megalapozott javaslat született, hogy a műszakilag biztonságosabb, a természeti értékeket megőrző és nagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező nyomvonalat válasszák a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének tervezésekor. A Fővárosi Önkormányzat elsődleges magyarázata a döntéssel kapcsolatban az volt, hogy így csupán 160 fát kell kivágni több mint 600 helyett.

Csakhogy a Királyok útja-Nánási út nyomvonal mintegy 2000 lakosnak otthont adó lakóházat választ el a kerület többi részétől, akik a Fővárosi Önkormányzat tervei szerint lényegében árvízvédelem nélkül maradnának. Ráadásul a döntés ellen tiltakozó civil szervezet, a Egyesület a Római-partért szerint jogszabályba is ütközik Karácsonyék terve, ugyanis a Római-partra vonatkozó szabályozás szerint a Duna partvonalától számított 50 méteren belül kell elhelyezni a létesítendő gátat. Ehhez képest a Fővárosi Önkormányzat terveiben szereplő nyomvonal mintegy 200 méterre húzódik a parttól. A köztes szakaszban élők pedig teljesen védtelenek maradnak az áradásokkal szemben.

A terv érdekessége az is, hogy Karácsony Gergely a méhlegelők után újabb teljesen elképesztő természetvédelmi tervvel is előhozakodott a Római-part kapcsán, “szakértői” szerint ugyanis a fák mellett a „pocsolyákban költő békákra” is gondolni kell a tervezéskor, mivel az ő élőhelyüket veszélyeztetnék, ha a parton húznák fel a gátrendszert. Mondjuk azt nem specifikálták, hogy milyen béka költ pocsolyába, ahogy azt sem, hogy milyen szakértő gondolja ezt komolyan.

Saját bevallásuk szerint is drágább

A szerdai tájékoztatón Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, széleskörű kutatást végeztek arról, milyennek szeretnék látni a budapestiek a Római-partot, és ez alapján a fővárosiak szeretnék megőrizni annak természetközeli képét, hogy széleskörű lehetőséget adjon a rekreációra. Mint mondta, ezeknek a szempontoknak a figyelembevételét kérték a műszaki tervezéskor, több nyomvonalat is vizsgáltak, és végül kettő maradt, a part menti és a Királyok útja-Nánási úti gát.

Elmondta, a Királyok útja-Nánási úti nyomvonal 28 milliárd forintos bekerülési költsége 25 százalékkal drágább a part mentinél a közműkiváltások miatt, de dolgoznak azon, hogy ezt csökkentsék. Jelezte: ugyanakkor fontos, hogy egy ilyen beruházásnál ne csak pénzügyi szempontokat vegyenek figyelembe.
Szalai Szilárd
Szalai Szilárd
Iskolában a mudi megalázóan gyorsabban tanul, mint a "szokásos" munkakutyák, a lényegesen kisebb mosóerejű dobermannok és hatósugarú német juhászok. Élénk vérmérséklete ellenére nagyon szófogadó, lakásban is ideális társ, a maga tízkilós testtömegével keveset eszik, de ha megtanítjuk rá, megfogja a postást.

Friss videók

Shares