Kapcsolódó videók

Stier Gábor a PS-nek: az Egyesült Államok nagyon nem akarja, hogy tovább eszkalálódjon a háború (Videó)

Miközben megfagy a talaj az orosz-ukrán fronton a harcoló felek lába alatt, a nyugati világ pedig újabb jelentős fegyverszállításokat jelent be Ukrajnának, az orosz elnök emlékeztetett, hogy légvédelmi rakétákból például az orosz hadiipar egyedül többet termel évente, mint a világ összes többi országa együttvéve. A témáról Stier Gábor Orosz-ország-szakértővel, a moszkvater.com főszerkesztőjével beszélgettünk.

Az orosz politikai a cél továbbra is a Donbasz teljes elfoglalása. Ahhoz, hogy feloldják a jelenleg kialakult patthelyzetet a felek, valamelyik félnek átütő erejű és sikerest támadást kell végrehajtania a másikkal szemben. Stier Gábor szerint, amennyiben megindul egy nagyobb orosz offenzíva, északon, Szumi térségében nyitnának új frontot.

Vlagyimir Putyin eközben bejelentést tett Szentpéterváron. Az orosz elnök úgy fogalmazott:

A Donyec-medencében 2014 óta nem szűnnek a nagyszabású katonai műveletek, Oroszország fellépésének célja ezek befejezése volt.

Hozzátette: az ukrajnai különleges katonai művelet elkerülhetetlenül Oroszország győzelmével fog végződni, többek között a védelmi iparán keresztül.

Azonban a nyugati támogatások is egyre magasabb szintre lépnek. A finn miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy támogatni fogják Ukrajnát, ameddig szükséges, valamint kilátásba helyezték néhány régebbi típusú Leopard 2 harckocsi átadását is. Stier Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: harckocsik tekintetében eddig csak régi, szovjet gyártmányú T-72-es tankokat kaptak a nyugattól az ukránok. A britek és a lengyelek által felajánlott harci járművek sem eszkalálnák a háborút, ez pedig az USA-nak is az érdeke. Ezért nem kap Ukrajna nagy hatótávolságú fegyvereket, amelyekkel veszélyeztethetnék az orosz nagyvárosokat.

A két oldal közti kommunikáció továbbra is kiemelten fontos. Ezért örömteli hír, hogy a Kreml szerint Szergej Nariskin, az orosz külügyi hírszerzés vezetője és William Burns, a CIA igazgatója között lenne értelme a párbeszédnek. Miközben Európa szinte teljesen megszakít minden kapcsolatot Oroszországgal, az USA hozzáállása sokkal pragmatikusabb. Stier Gábor ezzel kapcsolatban elmondta:

Az Egyesült Államok és Oroszország is kell ahhoz, hogy legalább tűzszünet legyen.

Eközben megerősítették, hogy a Kijevi körzetben lezuhant helikopteren a teljes ukrán belügyi vezetés életét vesztette. A moszkvater.com főszerkesztője szerint furcsa véletlen, hogy a belügyminiszter és a helyettese is háborús helyzetben egy helikopteren utazott. Hozzátette:

Az egész helyzet tragikus, az viszont megnyugtató, hogy ebben a kiélezett helyzetben nem az oroszokra mutogatnak, hanem az ukrán fél is elismeri, hogy igen, baleset történt.

A balesetben összesen 16 ember, köztük két gyermek vesztette életét.

Fotó: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Friss videók

Shares