Kapcsolódó videók

Ezek voltak a katari foci-vb legszórakoztatóbb botrányai | videó

Hogy került Katarba a foci-vb? Erre csak azok tudják a választ, akik a döntést meghozták, és akik kifizették a döntés díját. Annyi biztos, hogy erről a vb-ről még évekig fogunk beszélni. Persze nem a pályán nyújtott teljesítmény, hanem sokkal inkább a botrányok miatt. Katar tipikusan az a hely, ami csak nyomokban tartalmazza az emberi jogokat, és vasszigorral csap le arra, aki megszegi a törvényt. Ezek a törvények pedig nem igazán kompatibilisek azokkal a bizonyos nyugati értékekkel, viszont valamilyen ismeretlen oknál fogva mégis odavitték a világbajnokságot.

Mindenki tudja, hogy most van a világbajnokság, de valahogy nincs a köztudatban. Megnézzük a mérkőzéseket, de nem vagyunk akkora lázban, mint korábban. Talán még az is nagyobb izgalommal töltene el minket, ha Aranyosgadány döntetlent játszana Fülpösdaróc csapatával. Annyi biztos, hogy a katari foci-vb még nem ért véget, de napi szinten hallunk a botrányokról.

Milyen foci-vb az, ahol nincs sör?

Igen. A hír igaz. Katar valóban betiltotta a sört. Muszlim ország, náluk az alkohol alapból tilos, de a foci-vb nem biztos, hogy az a hely, amit az emberek sör nélkül ülnének végig. A szurkolók ezt persze nem díjazták és néhány angol “turista” elindult sört keresni.

Forrás: Givemesport.com, Angol szurkoló oroszlánt simogat a sejk palotájában

Ekkor találkoztak egy arab milliárdossal, aki megsajnálta a szomjas angolokat, és hazavitte őket a palotájába.

Katar a szivárványt is betiltotta a foci-vb alatt

“Ha Katarba jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat” – gondolták magukban, amikor betiltották a szivárványos szimbólumokat. Ez nem csak a szurkolókra, de a pályára lépő játékosokra is vonatkozott. A nyugati foci sajnos átcsapott erényfitogtatásba. Míg egyesek térdelnek, addig mások az elnyomottnak titulált kisebbségek jogaiért küzdenek.

Forrás: sportsmintmedia.com, Neuer szivárványos karszalagban

A németek gyakran hordanak karszalagot, hogy kimutassák az ideológiai hovatartozásukat. Ezúttal a szivárvány került rá, de a katariaknak ez nem tetszett. A melegek jogaiért anyatigrisként küzdő FIFA ezúttal fejet hajtott és sárga lapot ígért minden játékosnak, aki szivárványban lép pályára. Nem állították le a mérkőzést, nem határolódtak el Katartól. Nem büntették őket zárt kapus meccsre. Szépen behódoltak, ahogy illik. Erre mondják, hogy aki fizet, az diktál.

Millimétereken múlt a japán gól

Szó szerint. A japánok a halál torkából hozták vissza a spanyolok elleni mérkőzést. Az állás döntetlen, a labda pedig kigurulni látszik a pályáról, de Kaoru Mitoma megmentette.

Forrás: Guardian, Kaoru Mitoma megmenti a labdát

Sokak szerint a labda már nem volt játékban, de a kamerák képe alapján is úgy tűnik, hogy nem gurult ki teljesen. A hivatalos szabály szerint a labda akkor van kint, amikor teljesen elhagyja a pályát. A felvételek alapján készült illusztráció szerint a labda még játékban volt, amikor Mitoma megmentette azt.

Az ebből született gólt sokan vitatták, de a szabály az szabály. A japánok az így született góllal legyőzték a spanyolokat. A foci-vb még nem ért véget, de valószínűleg ez lesz az esemény legvitatottabb gólja.

Szaúd-Arábia ezt hogy hozta össze?

A szaúdi nem tipikusan futballnemzet, ugyanakkor legyőzte Argentínát. Legyőzték a csapatot, amelyikben Messi játszik. Ez már önmagában is elég nagy szám, de a szaúdiak számára az akkora katarzist okozott, hogy a király munkaszüneti napot hirdetett a győzelem miatt.

A kereszteslovagok hoppon maradtak

Néhány angol drukker úgy döntött, hogy emlékezteti kicsit az arabokat a történelmük bizonyos szakaszaira, ezért kereszteslovagnak öltözve próbáltak belépni a stadionba. A biztonságiak gyorsan kapcsoltak és megkérték a lovagokat, hogy öltözzenek át vagy távozzanak.

Forrás: Ladbible.com, a biztonságiak megállítják a kereszteseket

A FIFA ezután külön megkérte a szurkolókat, hogy ne öltözzenek kereszteslovagnak, mivel az sértő lehet a muszlimok számára. Ez persze tényszerűen igaz, de a szivárványos zászlók és karszalagok betiltása után az embernek akarva-akaratlanul olyan érzése támad, hogy a FIFA valamiért nagyon ki akarja szolgálni Katart.

Nem minden hős visel köpenyt

Gondolta a férfi, aki egy “Qatar” feliratú szivárványos zászlóval rohant be a pályára. A biztonság kedvéért magára öltött egy “Mentsd meg Ukrajnát” feliratú pólót is, amolyan választható opcióként.

Forrás: heraldsun.com.au, pályamegszállás Katarban

A “pályamegszálló” férfi vélhetően nagyon meg akarja menteni Ukrajnát, hiszen még az ukrán címert is magára tetováltatta. Putyinnak már csak napjai vannak hátra. Jobb, ha felkészül. A képen sajnos nem látszik, de a póló hátán egy “Tisztelet az iráni nőknek” felirat díszeleg. Látszik, hogy nagyon komolyan veszi a morált. Néhány sérülékeny társadalmi csoport még elfért volna a nadrágján is, de félő, hogy az már kitakarta volna a Nike logót. A férfit nem sokkal az akció után elkapták a biztonságiak, és csak remélni tudjuk, hogy nem a katari bíróságon döntenek majd a sorsáról.

Mire gondolhatott a FIFA elnöke a foci-vb előtt?

Gianni Infantino egy hosszú és ellentmondásokkal teli beszédet tartott a világbajnokság előtt. Azzal kezdte, hogy mi, európaiak mennyi kárt okoztunk az elmúlt 3000 (igen, háromezer) évben, hogy a következő 3000 évet bocsánatkéréssel kell töltenünk. Ilyen múlttal a hátunk mögött nincs jogunk megítélni Katart, amiért hírből sem ismeri az emberi jogokat. Értjük, ugye? Katarnak szabad börtönnel, esetenként halállal büntetni a melegeket, kitiltani a szivárványos zászlókat (a sörről már nem is beszélve), de nekünk nincs jogunk ezt elítélni, mivel a Római Birodalom idején valami rosszat tett az egyik felmenőnk. Ha pedig kíváncsi vagy a részletekre, akkor mindenképpen nézd meg a videót is, ahonnan megtudhatod, hogy mi más történt még a katari foci-vb alatt, illetve pontosan mit is mondott a FIFA elnöke.

Friss videók

Shares