Kapcsolódó videók

Kirúzsozott disznó, hiénák, diktátorok – keményen kritizálták a magyar kormányt az EP-ben – sok ezer milliárd forinttól eshetünk el (VIDEÓVAL!)

Kirúzsozott disznó, egy csapat hiéna, diktátorozás – keményen beleállt az európai és a hazai baloldal a magyar kormányba a hétfői európai parlamenti vitanapon. Az európai baloldal frakciói mindenképp azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság az Orbán-kormány által vállalt intézkedések ellenére se fizesse ki a Magyarországnak járó több ezer milliárd forint uniós forrást. Erről egy állásfoglalást is megfogalmaztak, amelyről csütörtökön szavaznak a képviselők Strasbourgban.

Megszámolni is nehéz, hogy hányadik Magyarországról szóló vitanapot tartották tegnap az Európai Parlamentben. Az EP egy olyan ötpárti állásfoglalást szeretne eljuttatni az unió döntéshozóihoz, amelyben azt kérik, hogy a magyar kormány egyetlen fitying zárolt uniós forrást se kapjon addig, amíg a gyakorlatban ki nem derül, hogy a vállalt korrupcióellenes intézkedések valóban hatékonyak. Az állásfoglalást nem kötelező figyelembe vennie az pénzek kifizetéséről döntő Európai Bizottságnak, azonban ha mégis megtennék, akkor a többi között a kohéziós alapok egy részétől, azaz 3000 milliárd forinttól eshet el Magyarország.

Sőt, az európai zöld, szocialista és liberális képviselők által jegyzett dokumentum ennél tovább is megy:

Az Európai Bizottság és a magyar kormány között kitárgyalt 17 korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az Európai Unió pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok. 

Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben 2022. november 21-én
Korábbi fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Az európai baloldal ugyanis a hétfői vitában is megfogalmazta korábbi állítását, miszerint Magyarországon sérül a jogállamiság. Képviselőik erre hivatkozva a 2021-2027-es időszakra vonatkozó 8400 milliárd forintot is csak akkor adnák oda Magyarországnak, ha az Orbán-kormány ki tudja zárni a jogállamiságot csorbító visszaéléseket az igazságszolgáltatás és a korrupció területén. A vitában a baloldal képviselői a már ismert kritikákkal illeték a magyar kormányt.

Kirúzsozott disznó, egy csapat hiéna, önkényuralmi rendszer – záporoztak a jelzők az EP-vitanapon

Daniel Freund német zöldpárti képviselő felszólalásában úgy fogalmazott: eljött az igazság órája, miszerint elfogadják-e a képviselők az EU első autokratáját és a felfoghatatlan méretű korrupciót Magyarországon vagy sem. Freund úgy véli: a pénzek befagyasztása az egyetlen nyelv, amelyen Orbán ért. 

Sophie in’t Veld holland liberális képviselőnő felszólalásában tolvajnak nevezte a magyar miniszterelnököt, illetve azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy mutasson végre keménységet az Orbán-kormánnyal szemben. Egy másik hollandnak, a baloldali Lara Voltersnek egy kirúzsozott disznó jutott eszébe a magyar ügyről:

A disznó a korrupció, a rúzs pedig a magyar ígéret. 

Sophie in’t Veld holland liberális képviselőnő (balra) régóta kemény bírálója a magyar kormánynak. Forrás: YouTube.com

A Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne az Orbán-kormánynak fizessék ki a visszatartott forrásokat, hanem a magyar embereknek.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint az Orbán-kormány hazudik a magyar embereknek arról, hogy miről vitáznak a képviselők az Európai Parlamentben:

Felszólalt a vitában Molnár Csaba, a Gyurcsány-párt EP-képviselője is, aki kifejtette: nem hisz a magyar kabinet által beígért reformokban, beszédében egy csapat hiénához hasonlította a fideszes képviselőket és kormánytagokat. 

Fidesz: Magyarország és a magyar emberek ellen dolgozik a baloldal

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője felszólalásában kiemelte: válságok sora sújtja Európát, de az európai, a magyar baloldallal együtt a valós problémák helyett ismét Magyarország gyalázásával foglalkozik:

Az európai baloldal a magyar baloldallal együtt azon dolgozik, hogy Magyarország egy fillér uniós támogatást se kapjon

– áll a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében.

Strasbourg, 2019. július 16.
Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője azt hangsúlyozta: a baloldali EP-képviselők azt akarják, hogy ne szülessen megállapodás az Európai Bizottság és Magyarország között az uniós forrásokról.

Nem akarják, hogy a magyar emberekhez uniós források jussanak

– emelte ki. Párttársa, Hölvényi György is úgy fogalmazott: a Magyarországnak járó pénzek hátráltatásával az európai baloldal nem egy kormányt támad, hanem egy országot és annak közel 10 millió lakosát hozza lehetetlen helyzetbe:

Végre sikerülne lezárni egy nehéz, hosszú tárgyalássorozatot. A magyar kormány és az Európai Bizottság egy konstruktív párbeszéd végéhez közeledik. Magyarország az elvárásoknak megfelelően 17 átfogó vállalást tett. Ezeknek megteremtette a jogi környezetét, az intézményi változtatások megtörténtek, a reformok elkezdődtek. Most, a megegyezés küszöbén az Európai Parlament mégis egy újabb rohamot indít. Ezzel az eddigi eredményeket szeretné semmissé tenni.

– mutatott rá Hölvényi György a plenáris vitán. A Magyarországnak járó uniós források további befagyasztását szorgalmazó európai parlamenti állásfoglalásról csütörtökön döntenek a képviselők Strasbourgban. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az uniós pénzek vonatkozásában az Európai Parlament nem rendelkezik döntési jogkörrel.

 

Nyitó kép forrása: Cseh Katalin Facebook-oldala

 

Friss videók

Shares