Kapcsolódó videók

„A Hold a következő kontinensünk” – Ferencz Orsolya a Grundban

A Grund legutóbbi részében Hoppál Hunor vendége Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos volt, akivel ezúttal a baloldal jogos püfölése helyett a szakmájára helyeződött a hangsúly – hiszen a Marsra kacsintgató emberiséget folyamatosan foglalkoztatja, mi is folyik a világűrben.

A műsorban szóba került a HUNOR űrprogram, amely 99 millió dolláros költségkerettel dolgozik, és amelytől valódi áttörést várnak az itthoni űrkutatásban. A magyar űrjelenlét a nemzeti szuverenitás részeként is értelmezhető a szakértő szerint, és nemzetközi színtéren kiemelkedőek hazánk vállalásai a világűr felfedezése, az űrszondák, de még a Nemzetközi Űrállomás felszerelése tekintetében is. Demagógra váltva Hoppál Hunor megkérdezte: a háborús infláció és az energiaválság idején ezt a 40 milliárd forintnyi összeget nem kellene inkább a jelenlegi problémák megoldására fordítani? Az űrkutatás jelentősége azonban Ferencz Orsolya elmondása alapján túlmutat azon, mint aminek elsőre látszik – ezt már csak az orosz-ukrán háború kapcsán is leszűrhetjük, hiszen a műholdak árulkodnak a két fél csapatmozgásairól.

„Nem üzemeltetek jósdát” – kezdte válaszát a miniszteri biztos arra a kérdésre, hogy jelen állás szerint mikor jut el az ember a Marsra. Úgy véli, mindez attól függ, hogy „kiütjük-e magunk alól a globális világgazdaságot, vagy sem”.

Ha az energiáink egy háborúra, és egy világgazdasági összeomlásra irányul, nem pedig a fejlesztésekre, nehéz lesz elérni ezt a célt. Ám abban az esetben, ha normál ütemben lehet haladni a fejlesztésekkel, 2050-ig összejöhet a vörös bolygóra igyekvő emberi küldetés, hiszen addigra a jelenlegi tempóban a hajtóművek és a sugárzásvédelem tekintetében is elérhető az a fejlettségi szint, amellyel a sikeres Mars-expedíció végrehajtható.

– mondta Ferencz Orsolya a PS TV stúdiójában. Az űrkutató kijelentette: stabil jelenléttel állandó bázist fog létrehozni az emberiség a Holdon 2030-ig. Az adásban magyarázatot kaptunk arra, hogy az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint a Hold miért „a következő kontinensünk”, és az is kiderült, hogy mikor küldenek fel ismét magyar űrhajóst.

Grund minden hétvégén a PS TV műsorán. Kövessetek a Facebookon és iratkozzatok fel a YouTube-csatornánkra!

Friss videók

Shares