Kapcsolódó videók

Magyar tábor épül Vajdahunyad festői környékén, várják a támogatókat, telekvásárlókat (videó)

Olvasóink már megismerkedhettek a Hunyadiak világhírű várkastélynak is otthont adó Vajdahunyad háromezer fős, nagyon összetartó magyar közösségével, melynek vezetője, Ferenczi István most arra kéri az anyaországiakat, hogy támogassák tervüket a várkastély fölötti, festői Cserna-völgyben kiépülő ifjúsági tábor létrehozásában és személyesen is erősítsék a közösséget azzal, hogy üdülőtelket vesznek a csodaszép és a román lakosság által egyre inkább felhagyott kirándulóhelyen.

Vajdahunyadon minden rögnek múltja van: aki belelapoz Bán Mór Hunyadi-sorozatába és a kastély falairól körbetekint a hegyeken, szeme előtt elevenedik meg a magyar történelem. A város mindössze öt százaléknyi, egy évszázadon át hányattatott sorsú magyarságának közösségi életéről, ígéretes fejlődéséről, a Vas megye ajándékaként az ősszel felállított Hunyadi János szoborról és a helyiek és anyaországi magyarok erős kötelékekről két korábbi riportunkban is tudósítottunk, melyeket ITT és ITT lehet visszanézni.

Adósak maradtunk még e riportunk közlésével, melyben Ferenczi István, a vajdahunyadi magyar közösség vezetője és a velük (ebben is) együttműködő Vas megyeiek képviseletében Marton Ferenc, a Vas megyei közgyűlés alelnöke mondja el, hogyan néz majd ki az erdélyi szórványmagyarság fiataljainak és az anyaországi diákoknak szánt ifjúsági tábor. Ferenczi István azt is elárulta a PestiSrácok.hu riporterének, hogy a Cserna folyócska – valóban gyönyörű – völgye egyre inkább elnéptelenedik, így sok eladó telek van a szép kirándulóhelyen, mely Budapesttől-Szegedtől szinte mindvégig autópályán, vagy akár vasúton és busszal is könnyen elérhető (a nagylaki határátkelőtől 250 km.)

Be szeretnénk lakni ezt a völgyet! Ahogy Vajdahunyadon, magyarországi segítséggel és magánadományozók jóvoltából, a semmiből egy gyönyörű magyar házat építettünk, úgy itt is sikerülhet. Nekünk magyaroknak itt Dél-Erdélyben egy jó szó is nagyon-nagyon sokat számít, ezért fontos, hogy gyermekeink magyar közösségben nevelkedhessenek

– mondta el a riportban Ferenczi István.

A Vajdahunyad magyar közösség Facebook-oldala itt található, ha Ön is részt venne a kezdeményezésben, vagy támogatná a tábor megépítését a kezdeményezőkkel a Facebookon és ezen a telefonszámon lehet kapcsolatba lépni,  +40 745 138 236

Készítette: László Petra/PS

Huth Gergely
Huth Gergelyhttp://pestisracok.hu
A PestiSrácok.hu főszerkesztője. Korábban több napilap és televízió vezető munkatársa. Kedvenc kéziszerszáma a görbe szablya, kedvenc önbeteljesítő jóslata, hogy a "végén úgyis nekünk lesz igazunk".

Friss videók

Shares