Kapcsolódó videók

Alain de Benoist: Európa meg akar szabadulni saját magától, a totális széthullás felé tartunk (Videó!)

A brüsszeli fősodratú ideológia ma azt diktálja, hogy Európa, az európai emberek szégyelljék a múltjukat, határolódjanak el tőle és kérjenek bocsánatot a történelmükért. Európa nem akar magának identitást, azt sem tudja, hogy micsoda is valójában, holott több ezer év történelem és kultúra áll mögötte. Ha pedig vannak országok, mint például Magyarország, amelyek függetlenedni akarnak ettől az önfelszámoló ideológiától, akkor azokat a központ szankciókkal sújtja – mondta el a XXI. Század Intézetnek adott exkluzív interjúban Alain de Benoist világhírű író, filozófus. A Francia Akadémia Esszénagydíjasa a XXI. Század Intézet a Polgári Magyarországért Alapítvány által életre hívott Eötvös József előadások keretében tartott előadást az Európai Unió válságáról. Ferkó Dániel műsorvezető kérdésére Alain de Benoist az interjúban kifejtette: ha az Európai Unió önálló hatalom lenne, akkor nem az USA parancsait hajtaná végre, hanem békeközvetítőként segédkezne a háború lezárása érdekében.

Alain de Benoist világhírű francia filozófus szerint Európa ma nagy válságban van, a totális széthullás felé tartunk, pedig az Európai Unió kezdetei biztatóak voltak. Azonban ma azt látjuk, hogy Brüsszel rátelepszik az európai polgárokra, fittyet hány a népszuverenitásra. Nem kéri ki az emberek véleményét a nagy döntésekben, egyáltalán nem működik demokratikusan a döntéshozatali mechanizmus.

Kezdetekben az európai eszme nagy lelkesedést váltott ki, azt hittük mindenre gyógyírt hoz. Most pedig mit látunk? Ez is csak egy probléma, amely hozzáadódik a többihez. Most éppen egy általános széthullás felé tartunk. Amikor az európai építkezés folyamatát elindítottuk számos hibát követtünk el. A gazdaságból és a kereskedelemből indultunk ki, ahelyett hogy a politikára és a kultúrára alapoztunk volna. Sokkal inkább piac akartunk lenni, nem pedig hatalom, ráadásul ebben soha nem tartottuk partnereknek az embereket, nem voltunk kíváncsiak a véleményükre. Ha nagy ritkán meg is kérdeztük, akkor pedig nem vettük figyelembe hogy mit akarnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy Európa nem egyenlő az Európai Unióval. Kontinensüknek gazdag történelme és kultúrája van. Európa területén alakult ki a filozófia, a demokrácia. Hihetetlenül gazdag kincsekkel rendelkezünk a művészetek, a tudomány területén. Büszkék lehetnénk múltunkra, ehhez képest ma Európa önfeladóan viselkedik, alárendeli magát más hatalmak történelmének.

Bizonyos szempontból az Európai Unió Európa karikatúrája

 – állítja a filozófus. Az önfeladás iskolapéldája, amit az EU a háború kapcsán művel. Egyáltalán nem azt a szerepet tölti be, amelyet egy önálló hatalomtól elvárnánk, ehelyett teljesen kiszolgálja Washington érdekeit. Holott minden adottsága megvolna ahhoz, hogy önálló entitásként működjön.

Eleinte Európának semmilyen különösebb érdeke nem fűződött Ukrajnához. Mégis, amikor kitört a háború, az EU azonnal az amerikai álláspontot vette át, azonnal támogatásáról biztosította az ukrán kormányt. Nem arról van szó, hogy az orosz álláspontot kellett volna támogatnia, de hogyha az EU önálló hatalom lenne, akkor fel kellett volna ajánlania a közvetítést, hogy véget vessen a háborúnak.

A mai mainstream európai uniós ideológia nem csak önfeladásba hajszolja Európa népeit, hanem végső soron önfelszámolásba. Európa emiatt ma nem tudja meghatározni önmagát, nincs identitása, szégyelli a múltját, történelmét. A liberális demokrácia arra felé tereli a polgárokat, hogy csak az egyéni jogok legyenek fontosak, a nemzeti jogok nem fontosak. Az Európai Unió vezetői szerint az a jó, ha Európa bocsánatot kér a más kultúrából érkező népektől, és állandóan attól fél, hogyha Európa komolyan veszi magát és identitását, akkor azzal kirekeszt más népeket.

Az Európai Unió ma egyáltalán nem alakítója a történelemnek, hanem sokkal inkább más országok történelmének a tárgya.. Láthatólag Európa nem akar magának identitást, holott több ezer év történelem, kultúra áll mögötte. A mai mainstream ideológia azt diktálja, hogy múltunkra folyamatos “mea culpával” kell tekintenünk, el kell tőle határolódnunk, meg kell tőle szabadulnunk. Hogyha pedig vannak olyan országok, mint például Magyarország, amelyek szeretnének függetlenedni ettől az ideológiától, akkor azt Brüsszel folyamatos szankciókkal sújtja.

– mondja el az interjúban Alain de Benoist. További érdekes részletek láthatók a világhírű gondolkodóval készített beszélgetésben! Különösen tanulságos, hogy franciaként hogyan látja az Európai Unió jelenét és jövőjét.

 

Nyitó kép: Alain de Benoist előadást tart az Eötvös József előadások keretében a Terror Háza Múzeumban 2022. október 25-én. Forrás: XXI. Század Intézet

Ferkó Dániel
Ferkó Dániel
Apámmal a '90-es évek közepén elmentünk egy MIÉP-tüntetésre. Este a Tv-ben azt mondták be, hogy pár ezren voltunk. Akkor éreztem először, hogy itt valami nem stimmel..."

Friss videók

Shares