Kapcsolódó videók

Az ukránok kettévágták, majd ledöntötték a Turul-emlékművet (videó)

Ahogy arról a PestiSrácok.hu korábban beszámolt, október 13-án a Munkácsi Városi Tanács megszavazta a munkácsi várban található turul-emlékmű eltávolítását. Döntésüket azzal indokolták, hogy Ukrajnában nincs helye idegen országok szimbólumainak, a saját történelmükre kell koncentrálniuk. A helyiek szerint aznap a Városi Tanács nem tartott hivatalos ülést, ez egy fű alatt megszavazott intézkedés, ami nem több kicsinyes provokációnál.

A turul már korábban is szúrta az ukránok szemét, de most, hogy háború és gazdasági hanyatlás sújtja az országot, volt idejük a ledöntéséről szavazni. Mindenesetre a munkácsi turulnak kalandos életútja volt.

  • 1924-ben a csehszlovákok levették, de egyben hagyták,
  • 1945-ben a szovjetek beolvasztották és ötágú csillagokat öntöttek belőle,
  • 2008-ban egy vállalkozó önköltségen visszaállíttatta,
  • 2022-ben a „demokratikus” Ukrajnában feldarabolták és ledobták a hegyoldalról.

A turul “eltávolításának” menete már csak azért is érdekes, mert az ukrajnai ügyintézés nem a sebességéről híres. Egy-egy rendelet hónapokig ül az aktuális hivatalnok asztalán a végrehajtás előtt, ha egyáltalán végrehajtják azt. Itt viszont nem ez történt. Megszavazták  a turul eltávolítását – a magyar képviselők jelenléte nélkül – majd másnap már meg is gyalázták ketté is vágták és ledöntötték a helyéről.

A munkácsi turul-emlékmű a ledöntése előtt és után

A Magyar Nemzet több helyi forrásból, szemtanúk állításai alapján úgy tudja, hogy a talpazatáról sietős gyorsasággal eltávolított turulszobor jelenleg a munkácsi vár várárkában hever.

Mire számíthat a kárpátaljai magyarság, ha az ukránoknak már egy ártatlan turul-emlékmű is fenyegetést jelent? Meddig rugdossák még azt a népet, amelyik a legtöbbet tette az ukránokért a háború kitörése óta… és előtte? Hogy akarnak így integrálódni az EU-ba, ha olyan alapvető dolgokat sem tudnak garantálni, mint a történelmi kisebbségek kultúrájának védelme?

 

Friss videók

Shares