Kapcsolódó videók

Lassan már a lengyelek kérnek elnézést Ukrajnától – Különvélemény

A rakéta-incidens – akárhogy is történt – lengyel állampolgárok életébe került. Ilyen esetben emberi és diplomáciai minimum a hivatalos részvétnyilvánítás volna Ukrajna részéről. Erre azonban mindezidáig nem került sor. Sőt, az ukrán vezetés retorikáját elnézve lassan már a lengyelek fognak elnézést kérni Ukrajnától a történtek miatt. 

Az ukrán vezetés három fázison ment keresztül a rakéták becsapódását követően. 

  1. Megvádolták az oroszokat, a nyugatot pedig burkoltan felszólították a harmadik világháború formális megindítására. 
  2. Kétségbe vonták a saját szövetségeseik bizonyítékait arra vonatkozóan, hogy a becsapódott rakétákat ukránok lőtték ki. És továbbra is az oroszokat vádolták, noha addigra már tényként kezelte a világ, hogy az ukránok voltak a hunyók. 
  3. A harmadik fázisban pedig lazán oda vetették, hogy teljesen irreleváns, hogy ők lőtték ki a rakétákat, avagy sem. Azonban a félig-meddig beismerő vallomás után sem mutattak sem együttérzést, sem felelősséget nem vállaltak. 

Lesz mindennek hatása mindennek a háború további menetére? Az incidens átrajzolja-e Ukrajna és szövetségesei viszonyát? Egyelőre nehéz megmondani, de a Különvélemény aktuális részében minden eshetőséget megvizsgálunk.

Friss videók

Shares