Kapcsolódó videók

Varga Judit a PestiSrácoknak: Az Európai Unióról szóló szerződésekben nincs is olyan szó, hogy vétó (videó!)

Harmincnyolc évesen lett hazánk első női igazságügyi minisztere, azóta a magyar politika megkerülhetetlen alakja Varga Judit, aki a portálunknak adott exkluzív interjúban nem csupán arról beszélt kendőzetlen őszinteséggel, mi a véleménye a Magyarország ellen indított uniós eljárások jogszerűségéről, de azt is elárulta, milyen titkos praktikát vet be annak érdekében, hogy mindig tökéletes legyen a megjelenése. A tárcavezető jól láthatóan elképesztő munkabírással rendelkezik, kötelezettségei mellett azonban kiemelt figyelmet fordít családjára is: Varga Judit három gyermek édesanyja és most már egy magyar vizsla boldog gazdája is.

Határozott, harcias és nem rejti véka alá a véleményét Varga Judit igazságügyi miniszter, akiről már nem csupán a magyar, de a nemzetközi politikai paletta szereplői is elismerően nyilatkoznak. Soha nem fél kiállni a magyar érdekekért, még akkor sem, ha egyedül marad egy tárgyalóteremben véleményével. A tárcavezető portálunknak adott exkluzív interjúban egyebek mellett munkájáról, az azzal járó felelősségről, a kölcsönös tiszteletadás fontosságáról, valamint az új büntető törvénykönyvről is kifejtette véleményét, de azt is elárulta, milyen titkos praktikákkal éri el, hogy mindig tökéletes legyen a megjelenése – hiszen női politikusként erre is jobban oda kell figyelnie. A közvetlen beszélgetésnek induló interjúban igen hamar előkerültek a keményebb témák is, így például Ursula von der Leyen májusi kijelentése, amelyben arról beszélt, hogy már nem működik az egyhangú döntéshozatal a kulcsfontosságú területeken. Varga Judit ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: szerinte ez az állítás szembe megy a szerződésekben lefektetett megállapodásokkal.

Az Európai Unióról szóló szerződésekben nincs is olyan szó, hogy vétó, hanem a konszenzusra való törekvésnek a kötelezettsége van lefektetve a szerződésekben. Tehát a lojális együttműködéshez addig tárgyalunk, amíg mindenki nem kapja meg azt, ami az alapvető érdeke szerint a legfontosabb számára. Addig nincsen döntés, amíg nem készítik megfelelően elő azt. Tehát nem onnan indulunk, hogy a többség kitalált valamit és megpróbálja azt lenyomni a kisebbség torkán, hanem együtt készítik elő a döntést, mégpedig úgy, hogy felderítették a legalapvetőbb gazdasági, társadalmi és egyéb érdekeit minden tárgyalófélnek. Ezután tesznek javaslatot, majd csak ezt követően lehet a részletekről is beszélgetni

– magyarázta a tárcavezető, hozzátéve: talán meg kellene keresni annak az okát, hogy miért nem működőképes az egyhangú döntéshozatal. Szavai szerint ennek részint az lehet az oka, hogy egyre kevésbé veszik figyelembe saját kötelezettségvállalásaikat a szerződések szellemében, és úgy gondolják, az ő ideológiájuk, az ő politikájuk, az ő véleményük valamilyen szempontból legitimebb, mint néhány más, a döntésben részt nem vevő országé.

A teljes beszélgetést a PS TV oldalán is megtalálja, valamint Youtube-csatornánkon is megtekintheti.

Operatőr: László Petra, Ábrahám Zsolt

Friss videók

Shares