Kapcsolódó videók

Egy sokkal nagyobb energiaválság felé tartunk? | Dr. Hortay Olivér és Varga Ádám beszélgetése (videó)

Hónapok óta három téma uralja a közbeszédet. Az energiaválság, az ukrán-orosz háború és az ezekre adott válaszok. Az energiaválság ténye vitathatatlan, viszont hogyan lehet ezt helyesen kezelni? Fogyasszunk kevesebbet, üljünk hidegben és sötétben? Egyáltalán nekünk, embereknek kellene ezt kezelni, vagy a kormányoknak? Mi a helyzet a hatósági árakkal vagy a rezsicsökkentéssel? Az államnak bele kell szólnia ebbe a kérdésbe? Mi lesz a Brüsszeli szankciók hatása ránk nézve? Hogyan reagál erre a társadalom? Dr. Hortay Olivérrel, Szűcs Gábor moderálása mellett, ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat. Ezúton is köszönjük a Batthyány Lajos Alapítványnak és azon belül is a Fiatalok Batthyány Körének, hogy tető alá hozta ezt a beszélgetést.

Hortay Olivér már az elején kifejtette, hogy a jelenlegi európai helyzet nehézséget az adja, hogy az Európai Unió nagymértékben kitett a külső körülményeknek. Rövid távon szinte lehetetlen az orosz energiát felváltani másik országokból érkező energiahordozókra, és hosszú távon is rendkívüli feladat lesz ezt végrehajtani. A megújuló energiaforrások jelenlegi korlátja, hogy nem lehet akkora mennyiségű megújuló kapacitással rendelkező eszközt előállítani, amely fedezné az európai fogyasztást.

Az én véleményem szerint, akinek ebből a háborús helyzetből haszna származik, az nagyon is érdekeltek a konfliktus elhúzódásában. A szankciók pedig működnek. Azért működnek, mert a szankciópárti, alternatív hírforrás nélküli nyugati emberek ezt hiszik. Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezért nekik morális kötelességük fellépni ez ellen. Oroszország miatt romlik az euró értéke és csökken az iroda hőmérséklete. Fel sem merül bennük, hogy a szankciós politika nem nekik kedvez. A dollár pedig már most túlszárnyalta az eurót. Én úgy érzem, itt azért akad némi összefüggés.

A beszélgetés vége felé a közönséghez került a mikrofon, ahol egy kormánypártisággal nehezen vádolható úr kemény kérdéseket intézett hozzánk.

Ismeretlen kérdező, akitől a kemény kérdéseket kaptuk

Szó szót követett, végül pedig egy határozott vita bontakozott ki, amibe gyakorlatilag mindenki bekapcsolódott (a hangtechnikai problémáknak az az oka, hogy a közönség tagjai nem voltak bemikrofonozva)

Friss videók

Shares