Kapcsolódó videók

GEOrgPOLITIKA – Halálbüntetés vár a floridai pedofilokra

„Floridában úgy gondoljuk, hogy csak az a helyes, ha a legsúlyosabb bűncselekményeket a lehető legszigorúbb módon büntetjük” – fogalmazott Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója egy új bűnügyi törvénycsomaggal kapcsolatban, amelyet a politikus hétfőn írt alá.

Az új bűnügyi törvénycsomag három intézkedést tartalmaz, amely az óvadékreformokat célozza meg, szigorítja a bódító hatású fentanillal kereskedők büntetését, továbbá a halálbüntetés kirovásának lehetőségét is felveti azon személyek számára, akik bizonyos bűncselekményeket követnek el gyermekek ellen. Ron DeSantis egy, a pedofília visszaszorítása érdekében hozott törvényjavaslatot is aláírt, amely halálbüntetést rendelhet el azokra a pedofil elkövetőkre, akik 12 év alatti gyermekek ellen szexuális erőszakot követnek el – ismertette a kormányzó hivatala. A törvénnyel kapcsolatban DeSantis elmondta, hogy a legsúlyosabb bűncselekményeket – azaz a 12 év alatti gyermekek szexuális bántalmazását – a lehető legszigorúbb módon kell büntetni.

A törvénnyel világossá tesszük, hogy Floridában kiállunk a gyermekek védelme mellett, ugyanis sajnálatos módon társadalmunkban nagyon sok szexuális bűncselekményt követnek el 12 év alatti gyermekek sérelmére. Ezen szörnyű bűncselekmények elkövetői gyakran sorozatos elkövetők, és ha valaki egyszer megteszi, hogy egy gyereket megerőszakol – és ezek nagyon fiatal gyerekek, néha hat, hét és nyolcévesek –, akkor ezt jó eséllyel újra meg fogja tenni, hacsak nem állítjuk meg őket és nem nyerik el méltó büntetésüket

– fogalmazott DeSantis.

A drogkereskedőkre, akik fentanilt árulnak – néha más drogokkal összekeverve is –, minimum 25 év vár az új törvény szerint. A fentanil szintetikus opioid fájdalomcsillapító, amit súlyos fájdalmak kezelésére írnak fel. A heroin egyik rokona, de sokkal halálosabb, lévén sokkal erősebb: a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok szerint 50-szer erősebb, mint a heroin. Összehasonlításképpen: a heroin halálos dózisa 30 miligramm, a fentanilé 3 miligramm. A fentanil nagyon gyorsan átjut az agyi zsíron és ezáltal gyorsabb a tudatmódosító hatása, mint más szereknek. Mivel az anyag nagyon finom porszemcsés, könnyű más drogokkal keverni. Nemcsak az USA-ban, hanem Új-Zélandon is komoly gondot okoz a hatóságoknak a fentanilkereskedelem.

Az új törvény az óvadékot is szabályozza. Az USA-ban külön üzletág lett az óvadékhitel. Az erre szakosodott irodák a bűnözőknek kamat fejében leteszik az óvadékot, amely mértéke a bűncselekménytől függ. Ez pár ezertől akár milliós nagyságrendig is terjedhet. Mostantól kiemelt bűncselekményeknél nem lehet óvadékot letenni annak érdekében, hogy az elkövető szabadlábon maradhasson. A fejvadász cégek nem igazán örültek az új törvénynek, hiszen egész magánnyomozói üzletág foglalkozik az „óvadékmenekülők” leszállításával. Az irodák komoly jutalékot fizetnek a fejvadászoknak, ha elkapják azt, aki lelépett a pénzükkel. Sok bűnöző leteszi az óvadékot, majd nem jelenik meg a bíróságon, hanem inkább a szökést választja. A „bounty hunter” (fejvadász) cégek pedig sokszor államokon keresztül üldözik őket. Az USA-ban több „reality” show is van, amelyekben tévéstábok kísérik a fejvadászokat akciójuk közben.

Odessza lakói virágokat helyeznek el a Szakszervezetek Házánál, hogy megemlékezzenek a 2014. május 2-i tragikus események áldozatairól, amikor radikális ukrán nacionalisták 48 embert élve égettek el a belvárosi épületben – jelentette a Dumszkaja helyi lap. A virágot elhelyezni kívánók egy ellenőrzött bejáraton keresztül juthatnak el a területre. Az emberek egyesével lépnek be, miután személyazonossági ellenőrzésen mentek keresztül. Az ukrán rendőrség odesszai területi főigazgatósága közölte, hogy megerősített rendőri egységeket vezényeltek a városközpontba.

2014. május 2-án Odesszában a Jobboldali Szektor nevű szervezet radikálisai és az úgynevezett Majdan önvédelmi erők megtámadtak egy sátortábort az odesszai Kulikovo közparkban, ahol a város lakói aláírásokat gyűjtöttek az Ukrajna föderalizációjáról és az orosz nyelv hivatalos nyelvi státusának megadásáról szóló népszavazás kiírásához. A föderalizáció néhány támogatója a szomszédos Szakszervezeti Házban keresett menedéket, de a radikálisokból álló tömeg körülvette az épületet és felgyújtotta, elzárva a kijáratokat. Az ukrán belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az aznapi tragikus eseményekben 48 ember meghalt, több mint 240-en pedig megsérültek. A hatóságok a zavargásokért teljes egészében a „Majdan-ellenes” aktivistákat okolták. A több évig tartó nyomozás azonban nem tudta bizonyítani a bíróságon a bűnösségüket. Ennek eredményeként az eredetileg letartóztatottakat végül felmentették – írja az oroszhírek.hu hírportál.

Friss videók

Shares