Kapcsolódó videók

Izrael bombázta Libanont és Gázát – GEOrgPOLITIKA

A Libanonból és a Gázai-övezetből kilőtt rakétákra válaszul az izraeli légierő csapásokat mért libanoni és gázai célpontokra. Jeruzsálem szerint a rakétákat a radikális Hamas (Harakah al-Muqáwamah al-ʾIslámijah) azaz az Iszlám Ellenállási Mozgalom lőtte ki. Az izraeli válasz várható volt, hiszen a múltban minden hasonló akciót a zsidó állam légiereje órákon belül megtorolt. Tegnap délután Benjamin Netanjahu már bejelentette, hogy megtalálják a támadások felelősét és a légierő parancsot fog kapni a támadásra. A libanoni kormány tiltakozott a bombázások miatt. 

Németország után most Nagy-Britannia és Franciaország is visszaadja Nigériának a „Benin-bronzokat”. A méltán világhírű bronzszobrok az elmúlt századokban kerültek Európába, nagyrészt kereskedők útján. A nigériai kormány már régóta visszakövetelte őket, mondván, hogy nemzeti örökségük részét képezi. A George Floyd-eset és a BLM fellángolása után a liberális hangok is ráerősítettek arra, hogy a világ nagy múzeumainak, mint például a British Museum, vissza kell adni a műtárgyakat, mivel azokat a fehér emberek ellopták. 

Most viszont érdekes csavar történt a szobrok ügyében. Megvizsgálták a bronzot és lokalizálták annak származási helyét, amely nem más, mint Németország. A németek úgynevezett manille-ket, nehéz bronz karpereceket készítettek, amelyekért rabszolgakereskedők megvásárolták az emberi árut, akiket utána a világ számos pontjára szállítottak. A törzsfőnökök gyakran az összefogott ellenséges törzsek tagjait bocsájtották áruba, de arra is volt példa, hogy saját népük gyermekeit is eladták. A beolvasztott manille karperecekből készült a szobrok nagy része. Sok exponát úgy került a British Museumba, hogy a katonák elkobozták a törzstől, mivel emberáldozatoknál használták őket. Ezt pedig a brit gyarmatosítók betiltották. Egy Amerikában székelő szervezet, amely tagjai a nyugat-afrikai rabszolgák leszármazottjai, most azzal az ötlettel álltak elő, hogy csak a rabszolgakereskedelem előtti és utáni szobrokat adják vissza Nigériának a világ nagy múzeumai, mivel a többihez a rabszolgák vére tapad. 

A Pentagon beismerte, hogy szivárogtatás történt az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításokkal és az ukrán tavaszi offenzívával kapcsolatban. Az USA védelmi minisztériuma szerint dokumentumok kerültek ki a világhálóra és mivel nagy részük a Telegramra lett feltéve így a Pentagon azt nem tudja töröltetni. Washington DC szerint csak katonai szakértőknek értékesek a kikerült információk, civilek nem tudnak vele mit kezdeni. A gond az, hogy tartalmazzák nyugati fegyverszállítmányok pontos adatait. A Pentagon szerint azonban meg is változtatták a dokumentumokat, így azt feltételezik, hogy azok orosz kézbe kerültek, és most Moszkva a dezinformációs háborújában használja fel ezeket.

Karigeri egész húsvétra lezáratta a rakpartot, hogy még véletlenül se tudjunk egyszerűen eljutni a nagyihoz locsolkodni vagy családi ebédre az ünnepek alatt. A jogosítvánnyal nem rendelkező főpolgármesternek nagyjából ez az egyetlen érdemi tevékenysége szegény fővárosunkban. A szakértői stábjával már újabb autósellenes lépéseken gondolkodnak, hogy miként lehet nullára csökkenteni a halálos balesetek számát. Mondjuk az életveszélyes bringautak megszüntetésével, a már láthatatlanra kopott sávok és zebrák újrafestésével, az elektromos rollerek kitiltásával az utakról, hiszen tizenéves srácok közlekednek bizonytalanul a járművek között, a sebességhatárokat pedig elég könnyű lenne betartatni, hiszen van elég Trafipax készüléke a rendőrségnek. Nyilván az 52 tanácsadó nem elég neki, ha ezek a megoldások még fel sem merültek.

Friss videók

Shares