Kapcsolódó videók

„Olyan a Vereckei-hágó emlékműve, mintha állandóan fel lenne gyújtva” – Jeney János a Grundban

A Grund legutóbbi részében Hoppál Hunor Kurmai Kornéllal és Jeney Jánossal, a Magyarságkutató Intézet térképészével beszélgetett. A műsorban a február 10-én 76 éve aláírt párizsi békeszerződés előzményeit, következményeit és mai hatásait járták körül. A II. világháborút lezáró dokumentum életbelépésével a mai Magyarország területi keretei véglegessé váltak. Kiderült az is, hogy a területrendezés egyébként kétoldalú államközi szerződések által történt meg. Trianon elviekben megfogalmazott (de a gyakorlatban nem alkalmazott) kisebbségvédelmi garanciái után a párizsi békeszerződés már nem is tartalmazott efféle passzust.

A műsorban kitértek arra, hogyan alakult a kárpátaljai magyarok sorsa 1947 után, és mennyire hasonlítható össze az akkori helyzetük a ma tapasztalható vegzálásukkal. Az, hogy Ukrajnában folyamatosan szedik le a magyar nyelvű településnévtáblákat, fontos probléma a helyi közösség önazonossága szempontjából Jeney János szerint.

2014 óta folyamatosan nyesnek le a csekély és soványan megszerzett jogokból”

– jelentette ki az ukrán állam kisebbségi politikájáról a Magyarságkutató Intézet munkatársa. „Amióta emlékszem a témára, olyan, mintha állandóan fel lenne gyújtva” – mondta el a Vereckei-hágón található magyar emlékműről Jeney. Az ukránok ugyanis a magyar nyelven túl a kultúránkat is támadják: jelképeinket, szimbólumainkat barbár módon távolítják el; gondoljunk csak a munkácsi Turul-szobor ledöntésére és várárokba vetésére.

Mikor megtámadnak egy országot, miért az a legfontosabb, hogy vegzálom az ottani magyar kisebbséget?”

– tette fel a kérdést a Magyarságkutató térképésze. Bár Magyarország segít a menekülteknek és segélyszállítmányokat is küld Ukrajnába, mégis azért pécéznek ki minket, mert nem vagyunk hajlandóak életet kioltó fegyvereket küldeni a harctérre. A stúdióban latolgatták még, hogy az utóbbi évek magyarellenes kijevi politikája ismeretében kellene-e tapsolnunk az ukrán elnöknek, és az is kiderült, mit gondolnak a srácok Csintalan Sándor azon véleményéről, mely szerint „Nagy-Magyarország nem volt soha.”

Grund minden hétvégén a PS TV műsorán. Iratkozzatok fel a PS TV YouTube-csatornájára és kövessetek minket a Facebookon is!

Friss videók

Shares