Kapcsolódó videók

Libsi hókuszpókusz, vagy az emberek közvetlen érdekképviselete? – Grund a részvételi költségvetésről

A Grund legutóbbi adásában Hoppál Hunor Szepesfalvy Annával, Budafok-Tétény fideszes alpolgármesterével beszélgetett. A műsor témája a XXII. kerület részvételi költségvetés-programja volt, amelyet Budafok a héten már negyedik alkalommal indított el. A kezdeményezés elmúlt három évada során sikerült érdemi eredményeket elérni, hiszen az elégedettségmérési indikátorok és egyéb visszajelzések alapján, valamint 19 megvalósított fejlesztés felmutatásával kiderült, hogy igenis van értelme az emberek közvetlen bevonásának a döntéshozatali folyamatokba. A kerület alpolgármestere arról is beszélt a legfrissebb Grundban, hogy a programban lakossági igények felmérése, ezek feldolgozása, majd a kerületi polgárok általi szavazás történik, így tisztán és organikusan a helyiek igényeinek becsatornázása valósul meg – idén 362,5 millió forintról lehet dönteni a budafoki részvételi költségvetés keretein belül.

Portugáliától Sepsiszentgyörgyig nagyon sok példát megnéztek a kollégák, és abból próbálták ránk szabni a programot

– mondta el a részvételi költségvetésért is felelős alpolgármester. Szepesfalvy Anna szerint rugalmasan, nyitottan álltak neki a kezdeményezés kialakításához, így ebben is állhat annak sikere.

Ha kimész Nagytétényre a családi parkba – ami már két-háromszor nyert, mert annyira népszerű volt – (…) egy késő őszi szombat délután, egy tűt nem lehet leejteni. (…) Reméljük, hogy az egész folyamatba egyre többen bevonódnak.

– mondta el a negyedszerre útjára indított társadalmi igényfelmérésről a városvezető.

A részvételiség maga egy liberális hókuszpókusz, vagy az emberek életét valóban segítő elvi megfontolás? Honnan jött az ötlet 4 évvel ezelőtt? Mit mond a kerületi baloldal – egyöntetű támogatottságot élvez a részvételi költségvetés, vagy ebben az ügyben is pártpolitikai indíttatású széttartás tapasztalható? Mit szól ehhez a főváros és vajon Karácsony Gergelyék átveszik-e a működő mintákat a fideszes kerülettől? Mindezekre választ ad az adásban Szepesfalvy Anna, a programért felelős budafoki alpolgármester.

Grund minden hétvégén a PS TV műsorán. Kövessetek minket a Facebookon és iratkozzatok fel a PS TV YouTube-csatornájára!

Friss videók

Shares